Към заплатаджиите и комисионаджиите: Не зимата, а политиците и ЕРП-та са бедствието!

Към заплатаджиите и комисионаджиите: Не зимата, а политиците и ЕРП-та са бедствието!

Точно преди 15 дни синоптиците предупредиха, че днес ще има обилен снеговалеж. Познаха и часа – през нощта.
Още тази сутрин обаче десетки населени места останаха без електричество, а хиляди българи бяха откъснати или блокирани по магистралите. И тази зима имало изненада. Не, няма изненада. Първо, защото изненадани са едни и същи, а разпадащите системи са отново на ЕРП-та – ЧЕЗ, EVN, Енерго-про….
Единствено работещо в тази ситуация са безпомощните и жалки пресцентрове, които заливат медиите с написани преди 20 години съобщения: „Кметът заповяда, посети, провери…, Екипите на дружеството работят, десетки аварийни екипи са на мястото и отстраняват повредата“. Всеки един от нас обаче е наясно, че нито проверяват, нито отстраняват както трябва.
Ако бяха поне малко загрижени за тези, които ги избират и им плащат със сметките си за ток, щяха да послушат синоптиците, така както направиха десетки хиляди шофьори и домакинства, които смениха гумите, подготвиха къщите си за студа и т.н.
Обявеното бедствено положение се отнася не за пострадалите, а за тези, които го обявяват. Те са истинско бедствие за цялата страна. А техните имена са кмет, министър, енерго дружество.
И докато търпим тези хора ще изпадаме във все по-бедствено положение – през лятото обикновен дъжд ще отнася цели села и квартали, а през зимата пет сантиметра сняг ще блокира цялата страна….
Днешната ситуация е поредно доказателство – община Баните, Бургас и Габрово вече са с обявено бедствено положение. Северна и Южна България бяха откъснати заради затворени планински проходи. Над 30 хиляди абонати на ЧЕЗ часове наред са без ток, а от EVN дори не смеят да споменат техния брой. Стотици бяха блокирани на автомагистрала „Тракия“ и пътят София – Пловдив им отне повече от два часа. На „Хемус“ край Витиня положението не бе по-различно, са написали болезнено точно от Агенция БГНЕС.
И в тази връзка, ще извадя от общата снимка частния случай. Всеки път, когато завали дъжд в Поморие, независимо от количеството, едни и същи улици са под вода, но това едва ли е индикация за нещо. Важното е, че от Общината „работят“ по въпроса. Смятах да направя няколко снимки и да ги публикувам, но за какво да си мокря телефона и краката?! На заспалия като му отвориш очите, първата работа е да се опита да извади твоите! Вече съм го правил. Ефектът е нулев. И така до следващия дъжд.
Важното е, че от Общината „работят“ по въпроса. Само дето не видях някой от там, заплатаджия и комисионаджия, да е сложил гумени ботуши и поне да се опита да махне листата от шахтите. И да не съм чул, че гражданите също трябва да бъдат съпричастни! Защото, когато е за делене на „баницата“, никой не се сеща за тях. И стига сте съобщавали на неподреденото сайтче коя улица е наводнена – всеки път са едни и същи! Постарайте се да направите следващия път така, че да няма такива улици – наводнени!
След една година ще ви цъфне и „водният цикъл“, тръбите ще потънат, като се покачи морското равнище и ще заревете, че фирмата-изпълнител не си е свършила работата… Пък фирмата сигурно я е избрал Ганкиния. Същият, който трябва да следи и какво се подлага под тръбите!Стоян Тончев
zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *