Късноантична гробница и злато са част от археологическите находки открити в София

Късноантична гробница и злато са част от археологическите находки открити в София

Днес приключват археологическите проучвания на терена около църквата „Света Неделя“, свързани с късно античния период. Вече четвърта година ние финансираме разкопките на площада на площ около 1 дка. Бяха намерени близо 3 хил. сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, а днес прибавяме и открити златни предмети. Предстои изработване на архитектурния проект за площада, който да интегрира разкритите археологически находки. Главният архитект на София е подготвил заданието на архитектурния конкурс след няколко публични обсъждания. Надяваме се да получим добри проекти, които да съчетават това пространство с пешеходните пространства на бул. „Витоша“ и Ларгото и в същото време да са атрактивни и запазващи археологията, съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова.
Малко по-късно тя допълни, че „снощи при реконструкцията на тротоара на ул. „Московска“ беше открита прекрасна късно антична гробница със стенописи. Възложих да се направи укрепване на терена и веднага започват проучванията и разкриването й. Главният архитект има задачата да направи проект за експонирането й на мястото, на което е открита“.
„В последните години усилията ни са насочени към разкриване и запазване на богатото културно-историческо наследство на София. Убедена съм, че това е начинът да превърнем София в изключително интересна културна дестинация“, убедено заявява столичният кмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *