Лекарите, източили НЗОК с над 5 млн. лв. остават в ареста

Лекарите, източили НЗОК с над 5 млн. лв. остават в ареста - 1

Лекарите, източили НЗОК с над 5 млн. лв. остават в ареста

Районният съд в Плодвдив остави в ареста петимата задържани по случая за източването на Здравната каса с фиктивни плащания за помощни средства за хора с увреждания.

Проверка на bTV установи, че миналата година държавата е платила над 34 милиона лева за такива изделия. През 2021 г. сумата е приблизително същата.

От 1 юли 2022 година процедурата по плащането на помощните средства пое Здравната каса. Именно оттогава действа и схемата за източването ѝ чрез фиктивни документи. Това е ставало чрез предоставяне на много по-евтини помощни средства, вместо действително отпуснатите, и суми по документи, които обаче реално не са достигали до хората в нужда.

В резултат касата е ощетена с над 5 милиона лева. До този момент обаче прокуратурата има доказателства само за 815 000 лева. Набирането на лични данни е ставало по всякакви начини.

„Ходили са в общини, в по-малки населени места – Криводол. Сещам се за още няколко такива – хора, които са почиствали улици, по 20, по 30, и са им събирали личните карти и са ги изпращали в магазина“, посочва Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

Заради електронното подаване на документи до касата не е било необходимо лекарите в медицинските комисии да подписват протоколите лично.

„Ролята е, че са участвали в комисиите и са съставяли документи с невярно съдържание. Единият от лекарите направи пълни самопризнания като обвиняем пред съдия“, допълват от прокуратурата.

Единият от задържаните отрича.

„Той е работил към медицинския център, участвал е в лекарската комисия, но не е съставил тези протоколи. Обвинението му е повдигнато за съставяне на протоколите“, казва адв. Стефан Петков, защитник на единия от задържаните лекари.

Схемата е разкрита, след като от Здравната каса забелязват, че най-много протоколи за помощни средства в страната за издадени именно от комисия в медицинския център. Здравното министерство е информирано и е изискана проверка.

„Посочено е обстоятелството, че управителят на МЦ „Медлайф“ е същевременно управител на две от фирмите, сключили договор с РЗОК-Пловдив, които предоставят помощни средства на хора с увреждания, на база издадените ЛКК протоколи от този медицински център“, посочват от НЗОК.

Схемата се случва заради занижения контрол по опазване на личните данни, смята адвокат Мария Шаркова.

„Някой трябва да си набави лични данни и да знае, че тези хора отговарят на изискванията, за да получат помощни средства. След това имаме една лекарска комисия от специалисти, които са издавали тези протоколи. За да се получи това средство, се изисква пациентът да се яви лично, за да получи тези помощни средства да подпише приемо-предавателен контрол. Това очевидно не се е случвало, след като тези хора не знаят“, казва адвокат Шаркова.

Тепърва предстои проверка на хиляди медицински протоколи.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *