Лекарите от Бърза помощ прекалиха!

Лекарите от Бърза помощ прекалиха!

Министър Андреева трябва незабавно да си ходи, но и в Спешната помощ нещата са много зле
Една млада жена умря на улицата докато е чакана линейка! Това се случи в столицата на европейска България посред бял ден! Проверката показа чудовищни факти:
Фалшифициран час на пристигане, лекарския екип на място не оказал никакви реанимационни дейности
Часът на тръгване и на пристигане на линейката в случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова е преправен, е заключението на Изпълнителна агенция „Медицински одит“.
Проверката бе назначена от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, след като 40-годишната жена издъхна, докато чака линейка. От Спешна помощ отричат да са фалшифицирали документа и излязоха на протест във връзка с уволнението на шефа на звеното и заместника му.
Друга констатация, направена при проверката е, че не е било упоменато предварително, че от линейката е изваден животоспасяващият дефибрилатор.
Какво още е констатирано: пристигайки на място, медицинският екип не е оказал никакви реанимационни дейности на пациентката, каза Симеон Василев, директор на „Медицински одит“. Той посочи, че това е огромна грешка на екипа, тъй като е било възможно жената да е била в състояние на клинична смърт.
Вътрешният одит е констатирал също така много нарушения в цялостната работа и организация на Центъра за спешна медицинска помощ в София. В Центъра работят 25 лекари без специалност. Във вътрешните правила за определяне на работната заплата в центъра не са включени много дейности и контролни процедури, не се изготвят поименни разписания при промяна на началните заплати и при промени в състава. Длъжностните разписания не отговарят на изискванията за структуриране на екипите. В доклада се допълва, че не са изготвяни реални разчети за изплащането на нощен и извънреден труд. Нивото на незаети длъжности също така е много високо и трайно.
След като станаха известни резултатите от проверката на Медицински одит, дойде и вестта, че лекарите от Спешна помощ са излезли на протест?!
Не стига, че преди дни умря една млада жена заради грешки и безхаберие на звеното за Спешна помощ в столицата, не стига, че зрителите на тв7 видяха наживо и чуха как някаква побесняла докторка слиза от линейката и се кара на хората вместо да попита кой се е почувствал зле, не стига че въпросната докторка не прие никакви действия за пациента човека, който се бе почувствал зле, ами колегите на проявилите престъпна небрежност излязоха на протест!
Вината на спешните доктори е, че не са взели необходимата апаратура, за да окажат помощ на задушаващата се жена. Вместо това станахме свидетели на мутренското поведение и език на лекарката, която слезе от линейката, отзовала се на следващия ден на сигнала за нуждаещ се от медицинска помощ неин съпруг!?“Вие сте срам, защото сте еничарска телевизия“, крещеше докторката, извикана да помогне на съпруга на починалата фотографка – тук можете да видите и чуете скандала с докторката„Викайте полиция, вие сте мутренска телевизия!” това бяха крясъците на разбеснялата се докторка пред близките на мъжа, на когото бе прилошало и телевизионния екип.
Съпругът на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова, която почина в понеделник вечерта, почти припадна в студиото на ТВ7. Той заедно с близки на Димитрова беше поканен в телевизията, за да коментират случая с фаталното забавяне на Бърза помощ.
Вярно е, че в столичната медицинска помощ има недокомплект на лекари, медици, оборудвани линейки, вярно е, че условията им на труд не са леки, вероятно е вярно и че заплащането им е недостатъчно, но трябва ли заради това да умират хора по улицата в столицата на европейска България?Кой съсипа здравеопазването като превърна лечебните заведения в търговски дружества, а здравеопазването – в рекет и риск – правителството на Иван Костов.Кой източи близо два милиарда от Резерва на здравната каса – правителството на Бойко Борисов и персонално финансовия министър Симеон Дянков!
Защо протестиращите не обелиха и дума за липсващите милиарди и провалените пишман политици? Защо никой от протестиращите лекари не поиска да се върнат парите от Резерва на здравната каса, защо никой не потърси сметка на цитираните по-горе политици?
Лесно е да зарежеш пациенти в рискови здравословни ситуации и да излезеш на улицата, за да протестираш и даваш интервюта на различните телевизии – трудно е да се държиш адекватно и да потърсиш сметка на виновните за тежкото положение на здравеопазването.Крещящата докторка, която слезе от линейката се държеше арогантно и грубо, езикът й бе подобен на езика на лидера на ГЕРБ – тогава какво да очакваме от такива медици? Да се борят за живота ни, да ни спасяват? Оцеляването в ръцете на такива лекари е въпрос на късмет и Божа намеса…
Да си убил с безхаберието си и липсата на професионални умения да реагираш адекватно като отидеш подготвен с апаратура и навреме – това вече се превръща в синдром на Спешната столична помощ. Резултатът е – умиращи по улиците или в дома си граждани, без каквато и да е вина за гафовете на медиците от Бърза помощ.
Къде бяха досега нарочените за уволнение двама ръководители на Спешна помощ да се явят в телевизионните студия и да кажат какво се случва в тяхното звено? Защо досега мълчаха за липсващите лекари, линейки, оборудване, а чак когато са на път да се озоват на улицата – предизвикаха протести.
Казват, че лекарите били интелигентната част от населението на една държава – като се върна назад и си спомня какви министри имахме в годините на преход, какви закони подкрепиха, как мълчаха за откраднатите пари от Здравната каса започвам силно да се съмнявам в интелигентността на някои от медиците ни, издигнати по партийна линия, изпълняващи партийните повели.
Да лекуваш е въпрос на висок професионализъм, етика, морал и хуманност към страданието на пациента – качества, които липсват в немалка част от съсловието на здравните работници.
Добре е, че парламентът прие законодателни мерки срещу нападенията на лекари, но къде са законодателните мерки за модела на здравеопазване, къде са законодателните мерки спрямо шофьорите, които не отстъпват път на линейките?
Да отидеш при рисков пациент и да не си направиш труда да го прегледаш, реанимираш, да не направиш най-малко усилие да му помогнеш и го върнеш към живота – какво е това освен убийство?
Министър Таня Андреева трябва да си отиде – незабавно, в това няма спор, но нека си отидат и медиците, които са бездушни към страданията и рисковите състояния на който и да било български гражданин!
Най-лесно е да излезеш на улицата за протест, загърбил вината си за нечия ненавременна смърт – по-трудното е да останеш и да се бориш с всички възможни средства за спасението на човешки живот!
По-трудно е, и е въпрос на морал и професионална етика.Люба Маноловаlubamanolova.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *