Леонид Александрович: Отчитайки сегашната репутация на Путин, това е контролиран удар. Втори „Боинг“ – но свален на Каменния мост

Леонид Александрович: Отчитайки сегашната репутация на Путин, това е контролиран удар. Втори „Боинг“ – но свален на Каменния мост

„Отчитайки сегашната репутация на Путин, убийството на Немцов е контролиран удар. Втори „Боинг“ – но свален на Каменния мост. От тук нататък западното обществено мнение (не политиците!) няма да приеме никакви варианти за „легитимация на Путин“. Няма да разбере.“ Това е написал на страницата си във Фейсбук руският публицист и учен психолог Леонид Радзиховски. „Гласове“ публикува целия текст без редакция.
Аз няма да пиша за Борис – за това няма думи.Мога да говоря само за политика. Боя се, че убийството на Немцов очевидно е символично и показно (точно срещу Кремъл, в навечерието на Марша). То означава, че Гражданската война е дошла и при нас. Че ние тук, в Москва, от сега нататък ще живеем в друга страна.
Не искам да правя аналогии с 1 декември 1934 г., но те се натрапват сами.
Това убийство ще има невероятен резонанс на Запад – именно с тази цел е и извършено.
Там малцина сред широките маси знаеха кой е Немцов, но сега ще узнаят всички.
Руски политик, опозиционен лидер, враг на Путин, враг на войната – убит точно срещу Кремъл. Убийците не са открити.
Това ще разберат всички граждани на ЕС и САЩ. Всичко това е истина. А изводът ще бъде един и само един – зад това стои Кремъл.
Друг извод западното обществено мнение просто не може да направи.
Отчитайки сегашната репутация на Путин, това е контролиран удар. Втори „Боинг“ – но свален на Каменния мост.
От тук нататък западното обществено мнение (не политиците!) няма да приеме никакви варианти за „легитимация на Путин“. Няма да разбере.Ако той (Путин) имаше своите надежди да се „договори“, сега надеждите са разстреляни. 4 изстрела в гърба.
Единственият вариант за „оправдание“ е бързо да се намерят убийците. Но това очевидно е нереално – дори само технически. Няма да ги намерят, а Митът вече е факт.Освен това, дори да ги намерят – едва ли ще рискуват да ги съдят. Лесно е да се разбере, че това са „пламенни патриоти“, „борци от Петата колона“, „руски антифашисти“.Те не бива да бъдат съдени – разрушава се Митът за Новорусия, целият Путински Мит.
Разривът със Запада стана необратим.Гражданската война война се премести от Донбас в Москва.
Ако от сега нататък няма да можем да казваме във Фейсбук това, което мислим – а както личи, ще стане именно така – аз, разбира се, ще закрия профила си в мрежата. Това скоро ще бъде ясно.Ясно е и друго – че това далеч не е най-голямата загуба за всички участници във фейса, имащи нещастието да живеят в Русия.
–––––-*Леонид Александрович Радзиховски е роден на 1 ноември 1953 . в Москва. Руски публицист и учен-психолог. Кандидат на психологическите науки. Член на Съюза на московските писатели. Лауреат на литературни награди. Води рубрика в „Российская газета“, пише в интернет изданието „Актуални коментари“, постоянен участник в предаванията на радиостанцията „Ехото на Москва“.Превод от руски: Елена Дюлгерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *