Лидерът на „Горди момчета“ Джо Бигс беше осъден на 17 години за щурма на Капитолия

Лидерът на „Горди момчета“ Джо Бигс беше осъден на 17 години за щурма на Капитолия

© Reuters

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Лидер на крайнодясната организация „Горди момчета“ беше осъден на 17 години затвор, една от най-дългите присъди, издавани досега за нападението срещу Капитолия в САЩ, предаде Би Би Си.Прокурорите заявиха, че 38-годишният ветеран от американската армия Джо Бигс е бил „подбудител“ на щурма на Конгреса на 6 януари 2021 г.Бившият кореспондент на Infowars беше осъден за бунтовническа конспирация и по други обвинения през май.

В съда Бигс пледира за снизхождение и изрази съжаление за действията си.Присъдата, постановена от американския окръжен съдия Тимъти Кели, е под 33-те години, поискани от прокурорите.Друг член на организацията, Закари Рел, беше осъден в четвъртък на 15 години, също по обвинение в бунтовнически заговор.Рел, бивш американски морски пехотинец и лидер на филаделфийския клон на „Гордите момчета“, беше видян на видео да пръска с химически дразнител офицери пред Капитолия по време на бунта.Бигс беше осъден по множество обвинения през май, включително бунтовнически заговор, сплашване или заплахи за възпрепятстване на длъжностни лица да изпълняват задълженията си и намеса в правоприлагането по време на граждански безредици.

Прокурорите казаха, че Бигс – ветеран от войната в Ирак и бивш кореспондент на конспиративния уебсайт Infowars – „използва военния си опит, за да ръководи и контролира големи групи мъже под негово командване“, за да води „бунт срещу правителството „.

В съда разплаканият Бигс се извини за действията си и каза, че е бил „изкушен“ от тълпата в деня на бунта.“Просто продължих напред. Любопитството ми надделя над мен“, добави той. „Аз не съм терорист. Нямам омраза в сърцето си.““Знам, че трябва да бъда наказан и разбирам“, добави Бигс.Съдия Кели заяви, че „не се опитва да минимизира насилието“, но че бунтът от 6 януари бледнее в сравнение с други събития с масови жертви. Той също така посочи, че по-строга присъда може да създаде различия в присъдите с други осъдени бунтовници.Бигс беше изправен пред съда заедно с четирима други членове на „Горди момчета“, включително бившия председател Енрике Тарио, чиято присъда беше внезапно отложена в сряда. Очаква се тя да бъде произнесена следващата седмица. Прокурорите искат 33-годишна присъда.Членове на „Горди момчета“, замесени в случая, заявиха, че планират да обжалват присъдата.

Прокурорите използваха текстови съобщения, публикации в социалните медии и видеоклипове, за да покажат, че „Горди момчета“ са участвали в координирани усилия да спрат удостоверяването на изборната победа на Джо Байдън през 2020 г. в Капитолия.

Към 6 август над 1100 души бяха арестувани по обвинения, свързани с бунта, което доведе до над 630 признания за вина и 110 присъди.Друг виден участник в бунта, основателят на „Пазители на клетвата“ Стюарт Роудс, беше осъден на 18 години затвор през май.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *