Литературен дом на името на Христо Фотев ще обединява бургаските писатели

Литературен дом на името на Христо Фотев ще обединява бургаските писатели

Тази година бургаските писатели ще се сдобият със свой литературен дом. За целта стара сграда в сърцето на града – на площад “Баба Ганка”, ще бъде цялостно реставрирана и пригодена за нуждите на пишещото братство. Община Бургас е готова на 90 % с техническия проект. Текат и последните съгласувания с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Идеята е писателската къща да носи името на Христо Фотев и там да се оформи пространство, в което да се изложат снимки, вещи и материали, свързани с големият поет.
Предложението на кмета Димитър Николов е бургаските писатели да се обединят в асоциация, без отделните дружества да губят своя облик и самостоятелност. Според него, така грижата за новия им дом ще е споделена.
Мащабното преустройство на сградата ще започне до месец, веднага след официалното одобрение от Министерството на културата. Ще бъдат подсилени основите, сградата ще бъде санирана, а вътрешното пространство преподредено. Предвидена е представителна зала за съби-тия и кафе-клуб. Отделно помещение ще побере вещи на незабравимия Христо Фотев – своеобразен музеен кът, посветен на най-нежния бургаски поет.
Планировката на дворното пространство е артистична, комбинирана с много зеленина. Идеята е клубът да се превърне в едно вдъхновяващо място за четящи и пишещи хора от всяка възраст.www.burgasplus.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *