Ломоноска, знам те аз, ма ти не знаеш коя е Мария Кюри

Ломоноска, знам те аз, ма ти не знаеш коя е Мария Кюри

Зачетох се в Ломоносов, тая нула на нулите.
С химия не се занимавам, пък и министърът каза, че Ломоносов като химик е нула, а един от защитниците на министъра наказа хулниците, изтъквайки с интелектуално злорадство факта, че за Ломоносов руснаците имат торба вицове как той бил открил всичко. Което, разбира се, е крайно преувеличено.
Заявяваме категорично, че Ломоносов НЕ Е открил всичко, а е само един гениален учен и основоположник на хиляда неща в Русия, които никой преди него не е могъл да направи. Ломоносов, с извинение към капацитетите, работи в най-трудните условия на света – без да може да стъпи на никаква традиция – всичко наново, всичко от нулата. Та може би затова си е останал една нула в химията, както любезно го квалифицира г-н министърът на отечествената просвета.
Чувал съм, че Ломоноската имал някакви постижения в други области – астрономия, геология, металургия, метеорология… Нещо май се заплесвал по Северното сияние, има даже една ода за това явление. Ама и по тия науки няма какво да ми каже Ломоносов, тъй като науките са напреднали доста от негово време насам, пък и най-вероятно и там научният му принос клони към дупката на геврека. Макар че не знам. Не съм учил политология и не мога да се изкажа компетентно по всички въпроси.
Честно казано, просветният министър ми спря тока с това изказване и се чувствам като в полярната нощ на просветата.
От видеото с открития урок на министъра си изрязах кадрите, където разправя на ученичката (която той не слуша, защото е зает да си прави селфита и юсита): „говори, говори…“
Говори, говори.
В такива моменти човек си казва – този не може да е толкова прост, няма начин.
Всъщност може – очевидно може.
Все пак – не се ли преструва? Как е възможно да не си дава сметка, че се излага епически? Че това неговото не е простотийка, а велика тъпота и агресивна нелепост? Че възможно е, защо не. Всичко, което се случва, е възможно и мислимо, само дето не ни е дошло на ума.
А на Ломоносов му хрумвали някакви работи.
Например – как може да се критикува самодържавието в държава, където царят е полубог? Какво може да направи човек с ума на Ломоносов – той не е кой знае какъв ум, но все пак може да се мери долу-горе с ума на половин просветен министър, когато спи. Не се сещаме. А пък Ломоносов се сетил. Вървяла подготовка за война, за която Ломоносов смятал, че е вредна за Русия. И той написал ода по случай семейно събитие в двора (раждане на дете без шансове за престола). В тази ода покрай хвалебствията и челобитието Ломоносов прокарва и много смела политическа критика. Одите, които след Ломоносов се превръщат в обичай, стават и средство за политическа критика, дори нещо като сатира. На мен не би ми хрумнало.
А просветният министър – нашият – сигурно щеше да измисли нещо атрактивно – той е толкова смел в критиките си. Ломоносов – кръгла нула; Жолио-Кюри – бил в Съпротивата, затова го издигнали, иначе и той като учен е симпатичен провал. Взел фамилията Кюри от жена си Ирен* (също нобелист), за да се фука. И дори е малко неудобно, че в най-красивото метро на Европа има спирка „Жолио-Кюри“. Скандално е, при положение че има хора с къде по-висок научен принос. Но понеже същите кротко си разнасят насам-натам мозъка, от който раздават като сеячи; понеже не се бият в гърдите и не нахалстват, си остават просто министри без нито една метростанция – кръщелница. Обидно.
Честно, ще си направя фамилията Танев. За да се фукам!
___________
* Дъщеря на Мария Склодовска-Кюри и Пиер Кюри – фуу, цял клан-недоклан физици, че и нобелисти – Мария и Пиер плюс Бекерел!Иво Балев
в-к „СЕГА“Колаж: От коментар публикуван на страницата на Радан Кънев във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *