Лоши новини за туризма

Лоши новини за туризма - 1

Лоши новини за туризма

Цените на туристическите услуги в страните – членки на еврозоната през тазгодишния летен сезон растат по-бързо от общата инфлация, съобщава Financial Times (FT).

Съживяването на активността в туристическия сектор след пандемията от коронавирус допринесе за повишаването на цените на услугите. През юли инфлацията в сектора възлиза на 5,6% на годишна база, докато беше тя да е 2%.

Според представители на международната хотелска верига Accor, през първото полугодие на 2023 г. цената на хотелските стаи е нараснала средно с 18% спрямо миналата година. В същото време средната цена на пътуването със самолет в Европа се е увеличила с 31,6% през годината, съобщава компанията за данни RDC.

Като причина за поскъпването в туристическия сектор експертите посочват възстановяването на туристическата активност след пандемията. В периода януари – май Гърция е приела около 5,76 милиона чуждестранни туристи – една трета повече, отколкото през същия период на миналата година. Подобна ситуация се наблюдава и в Испания. Министърът на промишлеността, търговията и туризма Хектор Гомес каза, че 9,1 милиона туристи са посетили страната през юни (10% повече спрямо 2022 г.) и нарече „това е изключително“ икономическо възстановяване.

Подобен ръст обаче може допълнително да повлияе негативно на общото ниво на цените, отбелязва Европейската централна банка. „Проблемът е, че един скъп летен туристически сезон може да задържи основната инфлация висока още няколко месеца“, каза Холгер Шмидинг, икономист в германската банка Berenberg.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *