ЛОШОТО ВРЕМЕ И БЕЗВРЕМЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ… Та какво правителство ще правим?! На националното спасение или на националната безотговорност?!

ЛОШОТО ВРЕМЕ И БЕЗВРЕМЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ… Та какво правителство ще правим?! На националното спасение или на националната безотговорност?!

Валежите и снегът отново ни изненадаха. При условие, че от една седмица синоптиците предупреждават за лошото време. Дори уточниха и датата, от която ще започне бедствието.
Резултатът – скъсани три язовирни стени (поредните след Бисер, Мизия, след водопровода, наводнил Аспарухово), масово изпускане на останалите (а защо не го направиха предварително?), за да дойде покрай валежите и голямата вълна (например така удавила Хасково)…
Блокирани пътища не само в бедстващи райони, но и извън тях – дори при 10 см навят сняг. Затворени планинските преходи, маса шосета, дишащи на пресекулки основни магистрали като „Хемус” и „Тракия”. Е, да, уж се чистят, ама само с няколко снегорина не става работата.
Напоследък бедствията зачестиха. И не е само заради времето.
За мен основните причини са кражбите и зулума, оставил страната без пари, неграмотните калинки в държавната и общинските администрации, разпада на инфраструктурата и липсата на каквато и да е по-сериозна грижа за населението от управляващите.
Та какво правителство ще правим?!
На националното спасение или на националната безотговорност?!
Защото дереджето е такова, понеже политическите сили (а кажи-речи всички са се упражнявали във властта) са се посветили на Грабежа, а не на отговорността си пред обществото!
Да сте чули например поне една от тях да поиска вчера, днес или утре (та дори и „Атака” – обявилата се за ептем „радикална”) промяна на данъчното облагане. Ама не с приказки за „прогресивно данъчно облагане”, а с нещо съвсем просто и много по-различно.
Ставката от 10% върху доходите е равна и „всеобща”, едни са „за”, други – „против”, но за неравното данъчно облагане никой не обелва ни дума, ни запетайка дори. Защото за най най-богатите ставката е само от 5% – толкова е данъкът върху дивидентите, от които черпят парите си. Партиите мълчат за това и се вижда кристално ясно, че те са филиз на олигархичното дърво. Те са като пръстите на една длан – могат да се движат и един срещу друг, то само така се получава желания захват за сграбчване на „златната ябълка”.
А обществото пък е заспало в собствената си безотговорност за своето настояще и бъдеще. Омайвано от приказки и гласуващо все в името на очакваните промени (все пак пускащите бюлетини все още засега са повече от гласуващите фантоми).
Гласуващо за крадци и негодници, понеже няма неомазана политическа сила, вкл. и чрез лидерите й. Не мога да разбера – в дома си никой няма да пусне доброволно обирджии, но в дома ни – България, щедро каним цялата шайка.
Вярно е, че управляващия „елит” носи вината за състоянието на страната. Но ние, народът имаме отговорността за нея. И е кристално ясно, че само с мърморене и псувни държавата никога няма да се промени сериозно.
В грабителска, корумпирана и мафиотизирана България да подкрепяш каквато и да е политическа сила, която не е повела народа на протест срещу елита и за операция „чисти ръце”, е все едно да подготвяш собственото си заколение.
Някой някога през тези години да е повдигал въпроса за язоворите? Или за гнилите ябълки в родната ни банкова система (все пак по света нашумяха още през 2011 г.!) Или за мафията в енергетиката? И да не давам др. примери…
Винаги това се прави от партиите само тогава, когато клонът най-сетне се счупи. Прави се заради евтиния популизъм, заради наивната вяра на електоралните единици, че ей на, този път може и да уцелим джакпота от политическото тото. То досега само идиотите не разбраха, че и в реалното тото няма никакъв случаен джакпот, че шестицата идва само при точно определени хора или на фиктивни имена, ама пак за точно определени хора. (не е игра на съдбата, че възходът на фамилията Дилян Пеевски-Ирена Кръстева започна именно от спортния тотализатор)
Последно! Чака ни поредния фалит – като онзи при Луканов, като онзи при Виденов. Всяка тежка финансово-икономическа криза и катастрофа обаче е и шанс. Проиграем ли го и този път така наивно, както досега, спасение повече няма да има, дори и теоретично.
В относително близко бъдеще нацията ще се стопи, а България ще изчезне.
Няма да сме първата изчезнала държава в света, пък и в Европа. Сигурно няма и да сме последната, ако това е утешение.
Днешната криза покрай метереологичното време е пореден ярък симптом на безвремието, в което е удавена България. Ако снегът те засипва, грабваш лопатата и ринеш. Иначе умираш.
Големият проблем ни кога най-сетне ще разберем, че не е толкова сериозен проблемът да изринем снега, а дали да изринем партийната вихрушка във властта.Григор Лилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *