Лукашенко: Беларус би използвала ядрено оръжие

Лукашенко: Беларус би използвала ядрено оръжие - 1

Лукашенко: Беларус би използвала ядрено оръжие

Беларус би била готова да използва ядрените оръжия, предоставени от близкия съюзник Русия, в лицето на чужда „агресия“, заяви президентът на страната Александър Лукашенко в четвъртък, докато напрежението нараства около границите на страната със страните от НАТО, пише CNN.

Минск изигра ключова роля във войната в Украйна, като Москва използва Беларус за инвазията в началото на 2022 г., докато съвместните руско-беларуски военни учения през последната година подхраниха опасенията, че беларуските войски могат да се присъединят към руските сили през конфликтът, обяснява медията.

Според руския президент Владимир Путин през юни руските ядрени бойни глави са били доставени на Беларус за „възпиране“.

В интервю за държавната информационна агенция Белта Лукашенко заяви, че Беларус „никога няма да се включи в тази война“, освен ако украинците не пресекат нейната граница. Но добави: „Ние ще продължим да помагаме на Русия, те са наш съюзник“.

Той също така предупреди, че ако бъде провокирана – особено от съседни страни от НАТО като Полша, Литва и Латвия – Беларус ще „отвърне незабавно с всичко, което имаме“, включително ядрени оръжия.

По време на интервюто Лукашенко заяви, че ако Беларус бъде атакувана, „няма да се бавим, да чакаме и останалото. Ще използваме целия арсенал от нашите оръжия за възпиране.

„Не донесохме ядрени оръжия тук, за да изплашим някого“, добави той. „Да, ядрените оръжия представляват силен възпиращ фактор. Но това са тактически ядрени оръжия, а не стратегически. Затова ще ги използваме незабавно, щом бъде предприета агресия срещу нас“, предаде „Фокус“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *