Лукашенко: Путин постигна целта си – Киев няма да е толкова агресивен

Лукашенко: Путин постигна целта си – Киев няма да е толкова агресивен

© Reuters

Александър Лукашенко

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Руският президент Владимир Путин не се опитва да вкара Беларус във войната в Украйна, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в онлайн интервю, публикувано в четвъртък.Президентът, който е един от най-близките съюзници казва, че включване на Белярус не би допринесло с нищо, съобщава Ройтерс.“Ако вие, украинците, не пресечете нашата граница, ние никога няма да участваме в тази война. В тази гореща война. Но ние винаги ще помагаме на Русия – те са наши съюзници“, казва той в интервю с Диана Панченко, украинска журналистка, подкрепяща Москва.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

„На вас (украинците) ви помагат 55 държави, а на Русия – открито, само Беларус“, заявява президентът.Според Лукашенко Путин вече е постигнал целите си в Украйна и двете страни трябва да седнат на масата за преговори, като обсъдят всички въпроси, включително бъдещето на Крим и други украински територии, за които Москва претендира.

„Нейните (на Русия) цели вече са изпълнени към днешна дата. Украйна никога няма да се държи толкова агресивно спрямо Русия след края на тази война, както го правеше преди войната“, казва Лукашенко в интервюто.

„Преговорите трябва да започнат без предварителни условия. Това е класика на всяка дипломация. Аз така мисля. Трябва да седнем на масата за преговори и да обсъдим всичко. И Крим, и Херсон, и Запорожие, и Донецк, и Луганск. Всичко там трябва да се обсъди ,“ заявява белалуският президент.Той намеква, че Путин е склонен да отстъпи на Полша някои западни части от Украйна, за които според Лукашенко, Варшава има претенции. Путин предупреди Полша да не поглежда към БеларусЛукашенко предупреди, че Беларус ще отговори в случай на външна агресия, включително чрез използване на ядрени оръжия, които Москва е разположила на нейна територия.“Може да има само една заплаха – агресия срещу страната ни. Ако агресия срещу страната ни започне от Полша, Литва, Латвия, ние ще отговорим моментално с всичко, което имаме“, казва той в интервюто. Защо расте напрежението по източната граница на НАТО с Беларус“Срещу Украйна, ако тя извърши агресия срещу нас – няма да се използва само ядрено оръжие. Имаме и друго освен ядрено оръжие. И няма да ви предупреждаваме, че ако преминете червените линии, ще ударим центровете за вземане на решения. Това ще бъде направено без предупреждение“, заканва се Лукашенко.

Всичко, което трябва да знаете за:
Войната в Украйна (5237)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *