Любопитни факти за езерото „Ариана“

Любопитни факти за езерото "Ариана" - 1

Любопитни факти за езерото „Ариана“

Езерото „Ариана“ е едно от емблематичните за столицата места. То е средно голямо изкуствено езеро, разположено в най-северния ъгъл на Борисовата градина.

Намира се край кръстовището на „Цариградско шосе“ с бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“ при Орлов мост в съседство на Националният стадион „Васил Левски“. Дълго е 175 м, широко е 75 м, има площ от 8900 м², дълбоко е 1,20 м. Създадено е в края на XIX век.

Езерото е построено в края на XIX век, уточнява „Фокус“. Строителството започва през 1879 г. и окончателно е завършено през 1904 г. от инженер Марков.

Сградата е под патронажа на Димитър Петков, който по онова време е кмет на столицата. То е построено пo пpoeĸт нa инж. Mapĸoв. През тaзи гoдинa e изгpaдeн и ĸpacивият мocт, ĸoйтo cвъpзвa гpaдинaтa c ocтpoвa. Πpeз гoдинитe езерото ce пpeвpъщa в eмблeмaтичнo мяcтo зa cpeщи и зaбaвлeния в София. Taм e cъздaдeнa и пъpвaтa зимнa пъpзaлĸa в гpaдa. Езерото разполага с водни колела и гребни лодки.

Първоначалната дълбочина на водата на езерото е 1,80 м, но след това дълбочината на водата е намалена до 1,20 метра. За зимната пързалка водата на езерото е почти източена. От едната страна има място за пързаляне с кънки, а от другата страна на езерото има снежни рампи за сноубордисти.

В допълнение към наемането на лодки, на езерото е имало малка спортна база за гребане, която по-късно е преместена след изграждането на Панчаревското езеро. То споделя името си с пивоварната „Ариана“, но през 2004 година е разрушена.

В началото, тъй като езерото е било заблатено, стопанинът на Борисовата градина, Даниел Неф, го реконструира през 1898 година. То е увеличено и е изграден остров, който се свързва с брега с малък, бял, каменен сводест мост, построен през 1904 г. Езерото първоначално се е снабдявало с вода от съседната Перловска река, а след това е запълвано с чешмяна вода.

В първите години на съществуването си, тъй като езерото няма име, просто се нарича „Езерото в Борисовата градина“. Името Aриана се появява едва след 1889 година. Ресторантът „Ариана“, който съществува до началото на 70-те години, чието име е пренесено на езерото, се намира на малкия остров в езерото.

В средата на XX век на малкия остров в езерото е построено казино. През 1972 г. в езерото са построени „пеещи фонтани“, с цветно осветление и музика. През 1984 г. водата е изпомпвана от езерото поради предстоящи ремонтни дейности. Езерото остава затворено за две десетилетия.

Ремонтът на езерото и околностите му започва едва през 2006 г. и приключва през 2007 г. През септември 2007 г. езерото отново бива напълнено с вода. Напълването на езерото отнема 10 дни. На 11 април 2008 г. езерото е отново отворено от кмета на града – Бойко Борисов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *