Любо Кольовски: Все някога Василев трябваше да се разприказва и все някой журналист трябваше да ретранслира каквото там има да казва Василев. Защо сега трябва да плюем журналиста?

Любо Кольовски: Все някога Василев трябваше да се разприказва и все някой журналист трябваше да ретранслира каквото там има да казва Василев. Защо сега трябва да плюем журналиста?

НОВИНАТА НА ДЕНЯ, безспорно, е интервюто на Явор Дачков със скандалния банкер Цветан Василев. И веднага се появиха мнения и коментари, че Дачков е толкова маскара, колкото и Василев. Промъкнаха се и първите съмнения за съучастието на журналиста в някакъв комплот за прикриване на истината, заговор за отклоняване на общественото внимание от важни теми и проблеми и пр. подозрения в стил „Една жена каза…“
Не съм адвокат нито на Дачков, нито на Василев. Нито съм им запалянко до степен на всяка цена да ги обичам или да ги мразя и презирам. Дачков сам каза, че преди месеци е направил оферта на екипа на Василев с молба да направи това интервю. Тия дни възникна скандала с покупката на „Дунарит“, „Виваком“ и още няколко стратегически компании. В дъното на тия сделки бе инсталиран самия Путин. Междувременно, екипът на Васил се обадил на Дачков и изразил съгласието на банкера да бъде интервюиран.
Това е с няколко думи цялата история. А акцентите паднаха върху второстепенните въпроси „Защо Дачков, а не някой друг? и „Защо днес, а не след Гергьовден?“.
Този формален скептицизъм ми изглежда, меко казано, иницииран или режисиран. Все някога Василев трябваше да се разприказва и все някой журналист трябваше да ретранслира каквото там има да казва Василев. Защо сега трябва да плюем журналиста? Има си сайт, човекът. Изявил е желание, отвърнали са му с разбиране. Това е. Останалото е дивашка параноя. И още по-дивашка хипохондрия, продиктувана от неизбежната за нас потребност сами да си търсим несъществуващите заболявания и да се подлагаме на рискови самолечения. Това е опасно за общественото здраве. И без друго нашето общество от години е в будна кома.
Знам, знам, че с тоя текст ще прибавя нови врагове в листата на недоброжелателите си. Ние заслужаваме само и единствено себе си.
Опитвам се да оправдая нравствеността на някои дописници и публицисти във ФБ със смяната на времето от астрономическо в лятно, но това е несериозно.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *