Любо Кольовски: В България политиката е само бизнес и нищо друго

Любо Кольовски: В България политиката е само бизнес и нищо друго

За тези близо две седмици, през които Георги Близнашки е служебен премиер, той на практика не извърши нито един полезен ход. Изминалите дни показаха великолепното му умение да създаде абсолютен кадрови хаос, който е реплика на хората на Бойко Борисов.
Всички добре знаем кой стои зад назначенията на министрите и зам.-министрите, на политически кабинети – каквито едва ли са необходими за един служебен министерски екип. Коя партия представлява Близнашки, за да има политически кабинети? Но назначенията си вървят безапелационно.
Ролята на президента в цялата тази кадрова вакханалия е чисто формална. Истинската воля е на Бойко Борисов. Близнашки създаде кадрови хаос, преследвайки две цели. Първата, че той сменя тотално всички зам.-министри, за да си осигури фронт за предстоящите избори от страх да не му се пречи. Вторият аспект на цялата тази история е, че тези министри и зам.-министри са запознати с ресорите си, разбират кое къде е и биха могли да бъдат ползвани като консултанти без да им бъде давано право да участват в политическия живот.
Тук прозира усърдна работа да се върне във властта една-единствена политическа сила. Въпреки подозренията, че Бойко Борисов изпитва някакъв страх от връщане във властта, това не е така. Има коментари, че той не иска да се върне, но истината е, че иска. Най-големият мотив за това желание на Борисов е възможността да се замете всичко, което натвориха по време на тяхното тригодишно управление. Хората на Борисов бяха оставени в един абсолютен юридически комфорт от Орешарски. Не се предприеха никакви движения, никакви разследвания. И това тригодишно управление, което струваше на бизнеса огромни финансови загуби, безработица и създаване на микрокриза в страната, която нямаше нищо общо със световната финансова и фондова криза, сега иска да се върне във властта и да покрие нещата. Това всичко показва едно – невероятно политическо късогледство от страна на т. нар. електорат, който допусна всичко това да се случи, а сега и да се повтори. Не знам какво още има да се фалира и да се краде в тази държава. Посегнаха и на банките. От тук нататък не ни очаква нищо друго освен абсолютен реваншизъм и репресии срещу всеки, който е извършил нещо срещу тях. Близнашки в тази среда е една марионетка. Но няма да се учудя, ако този кабинет изкара една цяла година, докато се прегрупират абсолютно всички партийни и мафиотски структури.
Борисов е безпардонен, вчера дори допусна една скандална издънка с обещанието да вкара, ако дойде на власт, поне 10-ина зам.-министри мюсюлмани. Това е бомба със закъснител и не знам защо никой не реагира сериозно на това. Поне ДПС би трябвало да имат някаква реакция. Защото, ако поставим на религиозна основа кадровата политика, на който и да е кабинет, какво правим? Всеки, който има малцинство, ще започне да си иска зам.-министри. А в края на краищата ние живеем в България и всички сме български граждани. Много е опасно да се заиграва с когото искаш когато си искаш. Това може да породи мераци и на други религиозни и етнически групи. До колкото ми е известно такова нещо никога не е ставало в България.
Въпреки всичко, което прави Борисов, се страхувам, че на изборите отново ще се завърне на власт. Много отрано започнаха кампанията и я започнаха по един много брутален начин. Обикалят цялата страна – откриват, режат лентички / не знам на какво основание/ на детски градини, детски площадки, построени със субсидии на ГЕРБ. Спорно е дали тези партийни субсидии трябва да се влагат в селски стадиони, площадки и т.н. Резултатите от изборите отсега са ясни. Като знаем кой е електоратът на ГЕРБ и как се купуват гласове. Те два пъти идват на власт с фалшификации и манипулации. Видяхме на предишните парламентарни избори какво направиха, видяхме какво направиха и на президентските. Те са способни на всичко. В България политиката е само бизнес и нищо повече. Просто нямаме държава. Имаме хора, които се занимават с политика за лично и партийно обогатяване, но не и в полза на държавата. Това продължава вече четвърт век в една или друга форма. Любо Кольовски, журналистАгенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *