ЛЮБО КОЛЬОВСКИ В ОТГОВОР НА ДАРИНА САРЕЛСКА ОТ НОВА ТВ: ЕКСКЛУЗИВНИТЕ ИКОНИ НА ЗЛОТО ВЛИЗАТ В ХРАМА ЗА СМЕТКА НА ДОБРОТО

ЛЮБО КОЛЬОВСКИ В ОТГОВОР НА ДАРИНА САРЕЛСКА ОТ НОВА ТВ: ЕКСКЛУЗИВНИТЕ ИКОНИ НА ЗЛОТО ВЛИЗАТ В ХРАМА ЗА СМЕТКА НА ДОБРОТО

ОТНОСНО:ОТВОРЕНО ПИСМО от 9 януари 2016 г., във връзка с излъченото от 18 до 19 ч. по Нова ТВ интервю със сина на кокаиновия крал Ескобар
Предизвикан съм да изразя своето мнение, така както направих с отвореното писмо до главния прокурор на Републиката, до СЕМ и до СБЖ, по повод излъчения по Нова тв филм за кокаиновия крал Пабло Ескобар, този път от изявлението на г-жа Дарина Сарелска, директор на новините и актуалните предавания по Нова ТВ. В изявление по медиите тя каза: „Ние това работим – снимаме и пишем материали за всякакви хора – не само добри”.
По този повод съм длъжен да заявя: Никога не съм претендирал за контрол или цензура, или за някакви задължения на журналистите да пишат „само добро“ или „само за добрите“ и това личи от публичното ми поведение. Доволен съм от реакцията на главния прокурор и препращането на писмото по компетентност, тъй като престъпление няма, друг е въпросът, че и сигнал няма, това е просто отворено писмо. Големият въпрос е, има ли орган, който следи и разглежда проблемите в медиите от гл.т. морал и последиците от тяхното поведение? Съмнявам се. От начина, по който телевизията /Нова/ защити своята продукция, може да се установи, че или защитата е на принципа нападение, или нарочно се акцентира на несъщественото или просто не се разбира къде е проблемът.
Не съм обиден, че моето разбиране е далеч от съвременната журналистика. Може и представителите на Нова ТВ да са прави. Но не може да се каже същото за хилядите, подкерпили отвореното писмо. За стотиците споделили писмото в социалните мрежи. Голяма част от тях са изключително компетентни хора, между тях има и журнлисти-съвременни, между тях има и дипломати и научни работници, има и просто зрители. И никой няма право да каже, че тяхното разбиране е далеч от съвременната журналистика. И никой няма право да не зачита тяхното мнение, само защото е различно и изразява несъгласие с Нова ТВ. Имаше и обратното – несъгласни с моето, с нашето мнение. Това е право на мнение, право на глас, на становище. Това сме ние – зрителите – добри, лоши, компетентни, неграмотни. И вие трябва да ни чуете – всички. Без цензура.
И тук е вашият проблем, г-жо Сарелска. Вместо да анализирате случилото се, вместо да се извините, че в стремежа си да покажете, че един филм, излъчен по вашата телевизия е професионално постижение, че същият този филм е ексклузивен, забравихте най-важното: ЖУРНАЛИСТИКАТА Е ПРИЗВАНА ДА ИНФОРМИРА, ДА БЪДЕ ОБЕКТИВНА, ДА БЪДЕ ЧЕСТНА, ДА БЪДЕ ПРОФЕСИОНАЛНА, … НО И ДА БЪДЕ ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНФОРМАЦИОНЕН ПОТОК ЗА СЪБИТИЯ, ТЕМИ, ЯВЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ТЕНДЕНЦИИ НА СЪВРЕМЕННИЯ ЖИВОТ, КОИТО СА ОТ ЗНАЕЧНИЕ.
Какво от общественото призвание на журналистиката покрихте с филма-интервю за Ескобар? Нито е съвременно, нито е значимо по начина, по който го излъчихте. Защото проблемът не е в това да интервюирате сина на Ескобар, проблема е че създавате героизиран образ на този доказано голям престъпник. Проблемът не е в това между милите думи на сина /той му е син, все пак и няма как да тръгне срещу своя родител/ да чуем и за несъгласието и болката по жертвите, проблемът е в акцента, който направихте в продължение на седмица, проблемът е в екзалтирания начин на реклама на това интервю, проблемът е в лансирането на насилието и престъпността като възможност за богатство, за доброта към бедните, за обществени социални дейности.
Чак да се разплачеш…
И вероятно щях да си замълча, ако един приятел не ми разказа чут в рейса разговор между две възрастни жени след излъченото интервю – „Чу ли как човекът е помагал на бедните, а за нас няма кой да помисли….” На мен пък не ми се мисли какво е в главите на децата, особено на онези деца, родителите, на които нямат пари за скъпи играчки, нямат пари за техника, коли, атракции…
И отново си позволявам да подчертая – всичко това се рекламира в седмица с публични разстрели /убийства/, в седмица с нечувано насилие – побой във Враца, завършило със смърт. Защото под формата на демонстрация на професионално постижение, под формата на демонстрация на достигнат рейтинг за екслузивност, вие забравихте, че сте и обществен коректор, че сте обществен възпитател. Всъщност, вие доказахте, че се държите като онези ужасни и необясними от човешка гледна точка хора във Враца, които са снимали как пребиват момчето, вместо да му помогнат.
Утре, когато някой започне да се държи като Ескобар, може би отново ще търсите ексклузивното, вместо разследвайки да потърсите корена, проблема, кошмара, който да се отстрани с вашата журналистическа и информационна помощ.
Вероятно може да се напише много по въпроса за морала в журналистиката и тогава отново ще бъда обвинен че съм „далеч от съвременната журналистика”, която ако е такава, като това интервю, аз наистина искам да съм далеч далеч от нея и Вашите представи за журналистика.
Но все пак, препращам Ви една публикация, достатъчно показателна за случилото се и за реакциите на хората.
Приложение от ел. сайт zadkulisite.comЛюбо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *