Людмила Виденова: ГЕРБ да събере парите от контрабандата, да не посяга на спестяванията ни! Духът на Дянков не ги е напуснал!

Людмила Виденова: ГЕРБ да събере парите от контрабандата, да не посяга на спестяванията ни! Духът на Дянков не ги е напуснал!

Готови пари лесно се харчат. Стара истина, която ГЕРБ много обича. Втори път те посягат на събраните пари на хората и разчитат, че неинформираното поведение на повечето от нас ще напълни някаква дупка в НОИ.
Предложението на ГЕРБ за еднократен и еднопосочен „избор“ за осигурителните спестявания на хората не е реформа, а атомна бомба, която разрушава една система. Добра или лоша, тя до вчера беше такава, а утре трябвало да е различна. Вярно, че пенсионната система не е свещена крава, но е резултат на обществен договор и нарушаването му трябва да бъде обяснено, аргументирано и да доведе до нов обществен договор. Затова преди да ни посегнат за пореден път, ГЕРБ да отговорят на шест въпроса. Очакваме отговорите им да са либерални и да водят до стабилност – нали това им беше ключовата дума в предизборната програма.
1. Защо ГЕРБ не прави нищо, за да спре контрабандата и да прибира поне по 2 млрд. лв. годишно в бюджета?
2. Защо ГЕРБ не пребори сивия сектора и не събере данъци и осигуровки от 30% от икономиката ни?
3. Защо ГЕРБ не смее да вдигне пенсионната възраст на т.нар. първа категория труд /без хората, които работят под земята, под водата и във въздуха/? Сега чиновници в силови институции се осигуряват по 25 години, пенсионират се на 45 и получават пенсия по още 25 години, докато редовите хора се осигуряват по 40 години и получават пенсия по 15 години. Това било солидарно!
4. Защо ГЕРБ не намери прозрачен механизъм, чрез който всички да знаем кога и колко внася държавата за осигуровки, за които е поела ангажимент, че ги плаща тя?
5. Защо НОИ не престане да играе ролята на агенция по социално подпомагане и не спре да плаща помощи на онези, които нямат фактическо право на пенсия?
6. Защо ГЕРБ не предложи истински избор между осигуряването в НОИ и в капиталови фондове. Кой където иска, там да се осигурява? Това може да се направи за младите хора, които сега влизат на пазара на труда.
Ако ГЕРБ имаше политическа воля да направи тези много решителни стъпки, щеше да има пари не само за изплащане, а и за повишаване на пенсиите, пък и за детски градини и училища. Това щеше да е настина реформа и смело управленско поведение. А сега излиза, че духът на Дянков не ги е напуснал! /БГНЕС
––––-Людмила Виденова, журналист.Колаж: Иво Ангелов, СИЛА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *