МАРГАРИТА ПЕТКОВА И ДОБРОМИР БАНЕВ ПРЕДСТАВИХА „ЗАД ОГЛЕДАЛОТО“ В БУРГАС

МАРГАРИТА ПЕТКОВА И ДОБРОМИР БАНЕВ ПРЕДСТАВИХА „ЗАД ОГЛЕДАЛОТО“ В БУРГАС

Кралицата на любовната лирика Маргарита Петкова и известният поет Добромир Банев превърнаха петък вечер в подранил Свети Валентин. Повод бе премиерата на третата им съвместна книга „Зад огледалото”, която се състоя в навечерието на празниците на любовта и виното. Представянето събра рекорден брой публика в зала „Петя Дубарова” на Културен център „Морското казино“, която бе преобразена в изтънчен пиано бар. Вместо партитури обаче, върху рояла бяха разлистени страниците, събрали най-романтичните стихове. „В книгата всеки ще намери това, което е скрил някъде дълбоко в себе си, а ние сме го извадили на показ, защото е и наше. Любовта е универсално усещане, всеки я преживява, всекия я носи в душата си. Дано зад огледалото видите своите неща”, пожела Маргарита Петкова. Тя и Добромир Банев бяха представени пред публиката от поетесата Венда Райкова.
Специални гости на вечерта бяха зам.-кметът по култура и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева, главният секретар на Областна администрация Валентин Люцканов и съпругата му, организаторите от медицинска лаборатория „ЛИНА” Татяна и Васил Костадинови, журналистът и почетен гражданин на Бургас Георги Райков, както и общински съветници, журналисти и общественици от цяла България.
Маргарита и Добромир гостуваха в Бургас по покана на лаборатория „ЛИНА” и с подкрепата на Община Бургас. Авторите избраха морския град за премиерата на третата си обща стихосбирка, като жест към семейство Костадинови. Причината е, че идеята за „Зад огледалото” се ражда в Поморие през октомври миналата година след представянето на „Абсурдни времена”, което също стана по покана на лаборатория „ЛИНА”.„Поздравявам Маргарита Петкова и Добромир Банев за невероятната атмосфера, която създадоха и красивите стихове, които споделиха с нас”, каза зам.-кметът Йорданка Ананиева.
Всъщност Маргарита и Добромир се събират случайно, но както каза Венда Райкова: „Привидно случайните неща са знаци на съдбата. Те са знамения, които не се повтарят”. Случайност или не, от творческия им тандем печели публиката. Стиховете на авторите са толкова завладяващи, че от първите им две книги не е останала нито една бройка в книжарниците.„Любовта е единственото чувство, което може да се празнува. Обещавам, че съвсем скоро ще направим така, че отново да срещнем Маргарита Петкова и Добромир Банев с бургаската публика”, каза д-р Васил Костадинов от лаборатория „ЛИНА”. За завършек той сподели строфа от свое стихотворение:„А любовта ни не изстива
Не може с пръст да се изтрий
И любовта не си отива
Преди да си отидем ний”.
След представянето, около рояла се изви дълга опашка от почитатели на поетите, които искаха да получат лично посвещение и да се снимат с тях. Докато чакаха своя ред, гостите отпиваха от най-хубавото поморийско вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *