Марин Райков: Посолството ни в Лондон не е информирано за задържането на тримата българи

Марин Райков: Посолството ни в Лондон не е информирано за задържането на тримата българи

Посланикът ни в Лондон Марин Райков заяви пред БНТ, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи.

Той обясни, че според британската практика, ако те самите, при ареста, не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, то това не се случва.

Според публикация на Би Би Си трима българи са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия. Тримата са задържани още през февруари и от тогава са под арест. Срещу тях са повдигнати обвинения, че са работили за Руските служби за сигурност.

Става въпрос за Орлин Русев – 45-годишен, живее в Грейт Ярмът, Норфолк, Бисер Джамбазов – 41-годишен от Хароу, северозападен Лондон, и 31-годишната Катрин Иванова – живее на един адрес в Хароу с Бисер Джамбазов. Орлин Русев е бил съветник на българското Министерство на енергетиката. Бисер Джамбазов е бил шофьор за болници, а Катрин Иванова е работела в лаборатория в частна клиника.

Марин Райков потвърди, че жената е била член на изборна комисия по време на предпоследните парламентарни избори, но не като представител на държавата, а като издигната от политическа партия.

По информация на БНТ разследването е започнало още преди година и тримата са били поставени под наблюдение. След обиски в дома им, справка е установила, че единствените истински лични документи, намерени у тях са българските, всички останали са фалшиви. Има данни, че част от фалшивите документи са произведени в Испания, но се събират доказателства по тази линия. Няма данни тримата да са идвали в България през последните 12 месеца.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *