Марин Райков пред Euronews Bulgaria: Задържаните за шпионаж изрично не са пожелали да информират посолството на България

Марин Райков пред Euronews Bulgaria: Задържаните за шпионаж изрично не са пожелали да информират посолството на България

Преди минути в телефонен разговор посланикът ни в Обединеното кралство Марин Райков коментира за Euronews Bulgaria случая със задържаните българи. Той заяви, че посолството ни не е било информирано. Това е така, защото тримата ни сънародници изрично не са пожелали дипломатическата ни служба да бъде информирана.
Британската страна е уважила това решение, коментира още Райков. Дали от други институции е имало обмен по темата аз не мога да кажа, коментира още посланикът ни в Лондон.
Той допълни, че в базата данни на посолството фигурира информация за двама от задържаните – Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, които са били членове на секционни избирателни комисии. Но в това им качество не са официални представители на република България.
По-рано днес трима български граждани бяха задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия.
Тримата са били задържани през февруари, но за ареста се съобщава едва днес. Оттогава те са в предварителния арест.
Задържаните българи са:
– Орлин Русев, на 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк
– Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон
– Катрин Иванова, на 31 г., от същия адрес в Хароу
Триото живее в Обединеното кралство от години, като работи на различни длъжности и живее в редица крайградски имоти.
Русев има бизнес контакти в Русия. През 2009 г. той се премества в Обединеното кралство и три години работи на техническа позиция в сферата на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се посочва, че по-късно е собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.
Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмут, също така заявява, че някога е бил съветник на българското министерство на енергетиката.
Съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов работи като шофьор за болници, а Иванова се описва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.
Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително запознаването им с „културата и нормите на британското общество“.
Според български държавни документи в интернет те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори от граждани, живеещи в чужбина.
Съседи от две къщи, обитавани преди това от двойката, разказват пред Би Би Си, че те са носили пайове и сладкиши като подаръци.

 

Източник Liberta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *