Мария Габриел за Шенген: Не трябва да допуснем да бъдат добавяни условия

Мария Габриел за Шенген: Не трябва да допуснем да бъдат добавяни условия

„Моето основно послание във всички наши срещи от законодателна през изпълнителна власт и до най-високо дипломатическо ниво е да продължим ясно да отстояваме, че България е изпълнила техническите критерии. Това е казано от ЕК“, каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел от парламентарната трибуна.

„За мен ще бъде изключително важно, отговаряйки на въпросите, които повдигат все още Австрия и Нидерландия да не допускаме да бъдат добавяни условия, които не са важали до нито една друга държава членка, когато се е присъединявала към Шенгенското пространство“, посочи тя.

Габриел каза, че активните разговори с Австрия са важни, но според нея е изключително важно да се покаже, че темата с борбата с нелегалната миграция е държана високо в европейския дневен ред от наша страна.

По отношение на Холандия тя коментира, че имаме няколко добри новини, свързани с приетите от НС законопроекти, но има и още няколко нужни стъпки, които трябва да се предприемат.

„ЦИК е изпратила покана до посланика на Великобритания, за да съдейства за контакт с компанията, свързана с начина, по който се организират изборите, чисто логистично и чието седалище е в Лондон“, обясни Мария Габриел.

Тя отговори на въпрос на председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който заяви, че в ЦИК се е провела среща между Габриел, министъра на финансите Асен Василев и посланика на Великобритания.

Габриел посочи, че тя е поканена на срещата от ЦИК. Костадинов каза, че „Възраждане“ ще изпрати писмо до ЦИК, в което ще попитат дали от избирателната комисия са поканили посланика.

Габриел посочи, че няма никакъв риск за каквато и да е била намеса в изборите.

По случая с Милан Димитров, за когото Костадинов говори по-рано, Габриел заяви, че не смята, че „българските граждани заслужават да бъдат подвеждани, макар и по доста изкуствен начин с думи, които определено не представят фактите такива, каквито са“.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *