Мартин Граматиков от Волт: Гражданите не разбират бюджета на ЕС. Той трябва да е по-прозрачен и ефективен

Мартин Граматиков от Волт: Гражданите не разбират бюджета на ЕС. Той трябва да е по-прозрачен и ефективен

„Бюджетът на Европейския съюз трябва да стане по-прозрачен и ориентиран към конкретни резултати“, заяви третият в листата на Волт за европейските избори Мартин Граматиков в радио интервю.
По думите му едно от нещата, което е накарало британците да желаят излизането от ЕС, е именно недостатъчно ефективното и прозрачно управление на бюджета.
„Много е важно ЕС да се фокусира върху икономическото развитие и иновациите, като това трябва да е основен приоритет и за България“, категоричен е Граматиков, който е директор на изследванията в Хагския институт за иновации в правото.
Той добави, че за целта е нужно да се изчисти правилният дизайн и на европейската прокуратура.
„Волт подкрепя Лаура Кьовеши за обвинител номер 1 на Европа, но тя няма да е вечно на поста, заради което е важно да се изгради работещ и прозрачен механизъм“, счита Мартин Граматиков.
Според него Кьовеши заслужава подкрепа, тъй като е изградила авторитет на човек от Източна Европа, който проявява нетърпимост към корупцията.
Кандидатът на Европейска партия Волт коментира и отношенията на съюза с Русия и Турция. Той смята, че санкциите срещу Москва трябва да продължат, защото сме свидетели на окупиране на Крим, което е в нарушение на международното законодателство. Въпреки това не изключва варианта един ден Русия да се присъедини към ЕС, ако спазва демократичните и хуманни ценности на останалите държави.
„Турция ще е идеален вариант да бъде в ЕС, но с настоящото ѝ развитието става все по-трудно. Европа и България имат интерес от демократична и стабилна Турция на страната на европейските ценности“, анализира Граматиков състоянието на южната ни съседка.
Граматиков се спря и на темата за Брекзит. Според него това е тежък шамар за Европа, но ефектът ще е оздравителен и съюзът ще остане силен. Важното е политиците и гражданите да си извадят поуките, за да направят ЕС още по-добро място за живеене.
Мартин Граматиков обяви, че категорично се противопоставя на ограничение на свободата на словото, но смята, че трябва да се създаде ефективен механизъм, при който да се разделят фалшивите новини от истината.
„Аз съм против всякакъв вид цензура. Но най-опасно е, когато се смесват нишки на истина с неистини. Технологично има алгоритми за откриване на фалшиви новини, които могат да помогнат значително. От Волт апелираме обществокандидатът на „Волт“.Мартин Граматиков.
Той добави, че „Волт“, които са номер 6 в интегралната бюлетина, са носители на нов заряд и имат амбиция да променят начина на правене на политика в България и Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *