Маските падат – тайната коалиция между ГЕРБ и ДПС лъсва

Маските падат – тайната коалиция между ГЕРБ и ДПС лъсва

По принцип политиката е изкуството на компромиса в името на общото благо. В България обаче традиционно е изкуството на задкулисието. Вторият кабинет „Борисов“ дойде с тази претенция на власт. Мнозинството, съставено от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, декларира прозрачност и коренна промяна на „модела Орешарски“. Най-общо характеристиките на този модел бяха описвани като неясни договорки за решения, които са в ущърб на обществото. Най-яркият пример на модела бе предложението за назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. От там тръгнаха и протестите, които в крайна сметка доведоха до падането на правителството и предсрочни избори. Това доведе до тежка криза в БСП, която излезе от партньорството си с ДПС с тежки рани. Социалистите признаха, че този тандем е бил грешка, но и до днес никой не признава КОЙ е предложил Пеевски за ръководител на агенцията за национална сигурност. Това напомняне е важно, защото днес в Народното събрание предстои да се случи нещо подобно. Ключово за съдбата на всички българи решение ще бъде гласувано от неясна коалиция.
Става въпрос за промените, които ще позволят прехвърляне на средства от пенсионните фондове към НОИ. Идеята се представя като „предоставяне на правото на избор на хората къде да държат парите си“, но по същество представлява промяна на философията на пенсионния модел в България. Защото на практика премахва втория стълб от пенсионната система и обезсмисля цялото й съществуване. Дори и в африканските държави подобна мащабна реформа се предшества от някакво обсъждане. Но тук става на тъмно. Невинното „даваме на хората право на избор“, всъщност е административна репресия от страна на държавата, тъй като задължава всички осигурени да декларират дали искат да останат в пенсионния фонд, който са избрали или парите им да отидат в общия бюджет на НОИ. С тази разлика, че тези средства няма да са индивидуални и няма да се наследяват, както е в случая с частните фондове. Всеки петокласник ще ви каже, че ако си избрал нещо и искаш да го промениш, ще трябва да поискаш новото, а ако не го направиш означава, че си избрал досегашната ситуация. В „избора“ на ГЕРБ е точно обратното – ако искаш да останеш при първоначалния си избор ще трябва да подадеш нарочна декларация – в едномесечен срок. Ако по някаква причина не го направиш (забравиш, не знаеш, пропуснеш срок), то административно държавата ще насочи осигуровките ти към общия кюп на НОИ, откъдето се плащат пенсиите на сегашните пенсионери. И за да е демократично всичко, веднъж попадналите от частен фонд осигурени лица, остават там до живот.
Чисто солидарен модел съществува по света. Има плюсове и минуси. Така както тристълбовият има положителни и отрицателни страни. Тук не става въпрос коя е по-добре, а за начина, по който се въвежда. Когато решаваш съдбата на цял народ ти трябва съгласието му. Без национално съгласие се управлява или с военна сила или с репресивен държавен апарат – и в двата случая диктатура.
Решението за невинната поправка е взето толкова на тъмно, че дори и в парламента не се знае, кои са вносителите й. „Група депутати от ГЕРБ“ е обяснението, което витае в кулоарите. Партизанският начин на прокарване на този текст е толкова задкулисен, че дори закоравели политически играчи гадаят как се е появил. На практика това изменение трябва да бъде прието в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), но когато отворите сайта на парламента там такъв проект не съществува. Началото е дадено от неделен меморандум между Бойко Борисов и синдикатите, които отхвърлят авторството на идеята. Скоростно тази седмица предложението минава през бюджетната комисия на два пъти, като вторият, в четвъртък, е класически пример за мишкуване. Комисията заседава на закрито заседание с една единствена точка – разглеждане работата на одитора на КТБ – КПМГ. Въпреки това поправката минава втори път, по обяснението на Йордан Цонев от ДПС, с мотива за техническа поправка. С гласовете на ГЕРБ и ДПС. Всички останали или не са присъствали или не са съгласни.
Тъй като не всеки е длъжен да познава пътната карта на една законодателна промяна от този калибър, ето и какво трябва да се направи, за да се говори за обществено съгласие. Първо промените трябва да се съгласуват с Надзорния съвет на НОИ. След това се изготвя проект за изменение, който се съгласува със социалните партньори – синдикати и работодатели. Проектът се съгласува и с ресорните министерства – на труда и социалната политика и на финансите. След това се изготвя предложение за законопроект, което е придружено от мотиви и оценка на въздействието – тоест как ще се отрази изменението на осигурените, на НОИ, на пенсионните фондове, на капиталовия пазар и т.н. Това се внася в Народното събрание, което първоначално разглежда предложението в бюджетната и социалната комисии. Едва след това се внася в Пленарна зала, където се гласува на първо четене. Между първо и второ четене са възможни изменения и допълнения на вече гласуваното. И за финал проектът се приема след като депутатите са го приели на второ четене. Може да ви е досадило дългото изреждане на технологията, но то цели само да разберете, колко процедури са прескочени и колко органи, задължени по закон да дадат мнението си, не са го направили. Всичко това е заменено от едноседмично потайно бързане, чиято крайна цел е неясна.
И тези които са спокойни, че няма как толкова бързо да мине подобна разпоредба, жестоко се лъжат. Това, че в дневния ред на Народното събрание не съществува проект за изменение на КСО, не означава, че предстои обществено обсъждане. Напротив, ГЕРБ са го измислили – предстои приемане на второ четене на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. Именно там хитрите комбинатори ще вмъкнат „текстчето“ за промяна на КСО. Разбира се това са политически игри, които са се играли неведнъж в парламентарната история на България. Но нека припомним – правителството на Борисов дойде да спасява страната и да прави реформи. Именно затова бе съставена коалицията с Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт. Да, но нито една от тези партии не приема предложението на ГЕРБ. Напротив стигна се до категорично отхвърляне по същество на идеята. БДЦ също заявиха, че когато и да се гласува подобно предложение – няма да го подкрепят. БСП са против подобни текстове да се вкарват без обсъждане, а Атака най-вероятно дори няма да влязат в залата. Изброявате ли наум парламентарно представените партии? Да, точно така – остава ДПС. И това няма да е резултат от обикновена задача по математика, а осъзната коалиция. След като всичките ти партньори в коалицията ти казват, че няма да те подкрепят. След като всички работодателски организации твърдят, че е нужно обсъждане. След като няма нормален икономист от целия спектър на икономическите школи, който да твърди, че предложението е добро, това означава само едно – търсено партньорство. Нека обаче да припомним за много доброто познанство (някои отиват и по-далеч) на депутата от ДПС Делян Пеевски с министъра на финансите Владислав Горанов, на който към момента се приписва авторството на идеята. Горанов дори си позволи да обиди публично Реформаторския блок, определяйки ги като досадно, но заобиколимо препятствие.
Ако този текст бъде гласуван днес, няма никакво основание тази коалиция да продължи да съществува. Това обаче няма да бъде проблем за Бойко Борисов. Просто ще му се наложи да официализира нещо, което вече всички ще знаят – че политическата му съдба зависи от Сараите.
Между другото Борисов досега винаги е успявал да остави партньорството си с ДПС скрито от широката публика. А примерите за тясно взаимодействие са много. Наливането на държавни пари в КТБ (започнало при Станишев, но увеличило се при ГЕРБ), когато Цветан Василев беше удобен за Делян Пеевски (разбирай Доган). Продажбата на „Булгартабак“ също не бива да се забравя. За тоталния медиен комфорт на първия кабинет на Борисов от страна на медиите на Пеевски няма смисъл да се споменава. Има поредица от примери, които няма място да се изброяват, но важното е, че досега Бойко Борисов, успява доста умело да се разграничи пред публиката от Доган. Проблемът му ще настъпи сега, ако с гласовете на ГЕРБ и ДПС се приеме скандалната поправка в Кодекса за социално осигуряване, тъй като тайната коалиция ще стане явна. ДПС няма как да обяснят, че подкрепят ГЕРБ защото са национално отговорни по отношение на важните решения, понеже дори самият вносител (неизвестен засега) не може да обясни ефекта от промяната.Грубото погазване от страната на Борисов на коалиционното споразумение ще направи съществуването на мнозинството невъзможно. Разпадът ще е въпрос на време. Но не се съмнявайте – времето ще бъде избрано отново от ДПС. След това партията на почетния председател Ахмед Доган ще се насочи към следващия си партньор.
Това е играта на КОЙ – той вирее най-добре на тъмно и влажно. Липсата на прозрачност и реформи са неговата среда. Въпросът е осъзнава ли Борисов, че ще бъде поредната жертва или още се заблуждава, че контролира ситуацията. Джон Едгар Хувърwww.fbr.bg
Колаж: Иво Ангелов, СИЛА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *