Махнете незабавно Вигенин, той само пречи и вреди!

Махнете незабавно Вигенин, той само пречи и вреди!

Някой мисли ли в това правителство, или чака разрешение за това от Станишев?
Върви, народе, въдворени…
Провалено бе официалното посещение на българския премиер Пламен Орешарски за 24 май в Рим и срещата му с италианския му колега – От Външно министерство даже не си направиха труда да обяснят логично и убедително причината за този обиден гаф!
Този скандален гаф се случи след като правителството одобри състава на официалната българска делегация, която ще посети Рим по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Делегацията ни трябваше да бъде ръководена от министър-председателя Пламен Орешарски и в програмата й бяха включени поклонение и молебен на гроба на Св. Кирил в Базиликата „Сан Клементе“, полагане на венци пред исторически места в Рим, свързани с делото на Светите братя Кирил и Методий и с българската история – пред паметната плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където е отслужена първата литургия на славянски език, на паметниците на Иван Вазов и капитан Петко войвода.
Предвиждаше се аудиенция при главата на Римокатолическата църква папа Франциск. След нея се очакваше да се проведе двустранна среща на ръководителя на българската делегация с държавния секретар на Ватикана.
Нищо от това правителствено решение не се случи. Излезе нещо като Празна Мара тъпан била…„Няма отмяна на визитата на на министър-председателя Пламен Орешарски в Рим. Той ще посети Италия на 28 май и ще извърши две паралелни визити – едната във Ватикана и другата – в Италия.“ Това заяви посланикът на България в Рим Марин Райков. „Няма никаква сензация и интрига. Става дума за чисто институционални причини, които са вътрешноиталиански. Днес са заключителните митинги на основните политически партии в Италия. Тези институционални причини доведоха до молба от италианска страна, с всички изразени съжаления за това отлагане”, каза посланикът. Той подчерта, че няма никакво политическо послание в това отлагане с няколко дни на визитата на министър-председателя.
Всичко това бе изречено на границата на лъжата с примес на наглост. Така ли се отменя планирана официална среща?
От италианското правителство не уточниха причините за промяната. Тя обаче звучи скандално в контекста на дипломатическия етикет. По принцип посещенията в чужди държави се планират с месеци наред и отмяната на среща в последния момент е категоричен знак най-малкото за неуважение?!“Срещата на Орешарски с италианския премиер Ренци не е отменена, ще се състои следващата седмица. Останалата част от програмата ще се реализира от вицепремиера Даниела Бобева така, както е планирана. Външният министър Федерика Могерини ще ме приеме утре. Отношенията между България и Италия се развиват възходящо и няма никакви основания за предизборни драматизации“, съобщи външният министър Кристиян Вигенин в Twitter, вместо да поиска сметка на Марин Райков!
Кореспондентът на БТВ в Рим Антоанета Николова написа в Twitter, че от офиса на италианския премиер не потвърждават за подобна среща следващата седмица?!?
За това решение българската страна е била осведомена в 20.00 часа. Конкретна причина за отмяната не е посочена, като по протокол до подобни действия в толкова кратък срок се стига единствено при кризисни ситуации, каквито в Италия в момента нямаше.
Българската делегация трябваше да бъде на аудиенция при папа Франциск по повод Деня на славянската писменост и култура, но тя бе отложена за 28 май. В същото време обаче главата на Римокатолическата църква прие македонската делегация.Кой е българският посланик в Рим в момента? Същият Марин Райков, който в качеството си на външен министър и премиер Марин Райков се самопредложи да бъде назначен за посланик заедно с още 7 дипломати. Решението за номинациите беше взето на вероятно последното заседание на служебното правителство, а с издаването на указите се очакваше да бъдат запълнени 1/4 от свободните в момента посланически места. Райков прояви откровено нахалство като обяви самономинацията си за принципна и полезна за българската дипломация?! Сходна позиция зае и президентът Росен Плевнелиев, като обяви, че ще подпише указа и няма да „хвърли Райков на кучетата“, въпреки че около Райков не се забелязваха никакви кучета.
Съветът по външна политика към Националния съвет на БСП излезе тутакси с Декларация, в която социалистите призоваха президента Плевнелиев да не допусне излъчването на посланици дни преди конституирането на ново правителство, при това от служебен кабинет, защото това е политически некоректно и в разрез със залегналия в Конституцията принцип за баланс на институциите. „Впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков иска и получава одобрение от премиера Марин Райков посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица“, се казваше в Декларацията.
На пресконференция по-късно Марин Райков потвърди, че кабинетът е взел такова решение в сряда. Той обаче обяви, че номинацията му е заслужена, а решението за предложените 8 дипломати – принципно.
Че Вигенин не става за поста министър на външните работи е очевидно, след като за период от цяла година на управление, официалните посещение на Пламен Орешарски не са кой знае колко и се броят все още на пръстите на едната ръка.
Тук е момента да припомня, че посланици зад граница изпраща президентът Росен Плевнелиев и повечето от дипломатите са верни на ГЕРБ. Това дава основание да се приеме, че изолацията на българския премиер се извършва планирано, за да може опозицията от ГЕРБ да тръби, че никой не иска представители на това правителство.
Не е ясно защо досега Външно министерство не е искало обяснение за пасивността на тази български посланици – все пак те не са изпратени в посолствата, за да поживеят няколко години те и семействата им в чужбина.
Мое лично мнение е, че демонстрираната изолация на кабинета „Орешарски” е дело както на ГЕРБ-овските посланици, така и на президента Росен Плевнелиев.
Друг въпрос е, докога в едно толкова важно министерство като Външното ще седят дилетанти, любимци на лидера на съответната партия. След Надежда Михайлова, Соломон Паси, Николай Младенов и Марин Райков, които упражняваха чуждия език и послушанието пред задграничните господари.
Какво се случи накрая на тази дипломатическа сага: обявено бе, че посланикът на България в Рим ще присъства на македонската церемония пред гроба на Свети Кирил, а се очаквало и македонският да присъства на българската церемония!?
Часове по-късно стана ясно, че общото честване между София и Скопие на 24 май в Рим се е провалило, съобщили са източници от посолството на България в италианската столица пред в.„Преса“.
Според един Закон на Мърфи, „Aкo нeщo въpви злe, тo със сигурност щe cтaнe пo-злe”.
Върви народе, въдворени…
Veritatem dies aperit“ e казал мъдрецът Сенека, което в превод означава: „Времето разкрива истината.“
Ще доживеем ли за тази и много други истини? Или ще приемем безропотно циничното отношение на Глупостта към единствения празник на Духовността?Люба Маноловаwww.lubamanolova.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *