Машата Близнашки за всеки случай готви нови избори. Какво се мъти и защо?

Машата Близнашки за всеки случай готви нови избори. Какво се мъти и защо?

Изтече новина от интервю на примера Близнашки, че неговият исторически кабинет готви проект за ремонт на избирателния закон. След като президентското правителство подготви някакви концепции за национална сигурност, извърши множество назначения и др. неща, които по принцип се правят не от назначено, а от излъчено на избори правителство, сега то готви и нов избирателен закон, който да гласува новоизбраното Народно събрание.
Най-важното в проекта е, че половината мандати в парламента ще са по мажоритарна система. Останалите места по пропорционалната система няма да се изчисляват по сегашнитя метод, а по стария – Донт. Сегашната система била несправедлива. Несправедлива за кого? За Бойко Борисов? Целият проект и напъните на служебния кабинет се въртят около това, че Борисов не можа да спечели изборите убедително и да управлява сам. Затова служебния кабинет му измисля услужливо закон, който да му осигури повече места в парламента.
По такава наполовина мажоритарна система беше избрано Великото народно събрание през 1990 г. Реформаторите от бившата БКП, които свалиха Живков, тогава отстъпиха и допуснаха пропорционална система, за да влязат повече от новите демократични партии. С изцяло мажоритарна система през 1990 г. БСП щеше да спечели близо 2/3 от местата в парламента. Само в големите градове тогавашното СДС щеше да има представителство.
Сега ситуацията е такава, че правителстото на Близнашки трябва да обслужи ГЕРБ. Другите две големи партии са заинтересовани и ще го приемат. Като гласуват закон с наполовина мажоритарни мандати, в тях ще се състезават на втори тур само кандидати на ГЕРБ и БСП, също и ДПС в преобладаващо турските райони. Така относителната тежест на малките партии ще намалее наполовина, а ще се увеличат мандатите за големите партии.
Идеята е, че така ще има по-голяма политическа стабилност – повече мандати отиват в най-голямата партия. По принцип идеята не е толкова лоша. Но сега тя се готви като закон с надеждата, че така Борисов ще управлява пак, като ще прави коалиция само с една партия. И тя ще се окаже …БСП. Защото Реформаторският блок при такава смесена система ще намали депутатите си наполовина в най-добрия случай, а ГЕРБ пак няма да събере повече от 100-105 депутати (сега са 84).
РБ има неголям шанс да вкара по мажоритарна система най-много 3-4 депутати само на няколко места в София и големите градове. По пропорционалната система, ако въобще мине бариерата, РБ ще има двойно по-малко депутати от сегашните. Така като партньор за ГЕРБ се очертава БСП. Коалиция по германски модел.
Близнашки, когото спонтанно нарекоха Близашки, действа като маша на Борисов. Не е работа на служебно правителство да подготвя такива закони, а на новия парламент. Близнашки обаче се опитва да пробута нещо, с което да улесни ГЕРБ и да им спести малко разправии с малките партии в парламента, ако започнат да готвят такъв закон.
Има нещо непредвидимо обаче, ако големите партии приемат този закон. Мандатите на БСП също ще се увеличат. Техните кандидати на втори тур ще съберат анти-ГЕРБ гласове, които сега отиват в други партии. ГЕРБ също ще увеличи броя на депутатите си, но ще трябва да дели властта при по-тежки условия, отколкото сега евентуално с две малки партии като РБ и Патриотичния фронт.
А така българският избирател ще види и как работи системата за купуване на гласове при мажоритарни избори и как успяват само кандидати с много пари зад гърба си.e-vestnik.bgКолаж: Иво Ангелов, СИЛА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *