Медиите в България в колапс пред местните избори! Пеевски обещал да дава само по 100 хил. лева месечно

Медиите в България в колапс пред местните избори! Пеевски обещал да дава само по 100 хил. лева месечно

Цялата истина за хаоса в медиите!„24 часа“ и „Труд“ пред финансов крах, Пеевски обещал да дава само по 100 хил. лева месечно
Три месеца преди изборите жестоки скандали разтърсиха някои от основните медии в България. Противно на логиката, те вървят към закриване или начело се поставят хора, нямащи нищо общо с необходимите кадрови изисквания. Трети изненадващо смениха собствеността си.
Сделката със закупуването на агенция БЛИЦ, вестник „Шоу“, „Доктор“ и „Над 55“ бе изненада само на пръв поглед. Досегашният собственик Георги Ст. Илиев отдавна бе притискан да се раздели с акциите си. Първоначално той продаде 51% от тях на „ГМ прес“, свръзвана със „Стандарт“ и кръговете около Делян Пеевски. От вчера стана ясно, че Славка Бозукова става собственик на медиите. До момента Бозукова беше само управител на „Интермедиа“ заедно с Георги Стоянов Илиев. Сега тя придобива неговата собственост във фирмата (40%), както и дела на Пламен Каменов (10%) чрез новорегистрираната фирма „ПИ комюникейшън“.
Георги Ст. Илиев излиза изцяло от дружеството, като престава да бъде и негов управител. Останалите 50% от „Интермедиа“ остават собственост на „ГМ прес“ АД. Фирмата е в борда на директорите на издателите на в. „Стандарт“ – „Стандарт нюз“ ЕАД.
До август 2014 г. Бозукова беше член на борда на директорите на „ГМ прес“, но излезе от управлението заедно с друг член на борда – Светлин Панов. На тяхно място влязоха Боряна Михайлова и Михаил Михайлов. След като сделката за БЛИЦ и „Шоу“ бе оповестена, в медийните среди тръгнаха иронични коментари, че тясъвпада с рождения ден на Делян Пеевски
Твърди се още, че въпросната фирма „ПИ комюникейшън“ има намеренията да изкупи още поне 10 по-малки сайта, които са предимно с новинарска насоченост.
Какво всъщност се случва? Новият собственик на БЛИЦ – „ПИ комюникейшън“, е регистрирана на 7 юли т. г., сочи справка в Търговския регистър. На 8 юли в сайт за намиране на работа е пусната обява, че се търсят редактори и репортери в агенция ПИК. На 27 юли в БЛИЦ е представен новият директор и главен редактор – Милан Георгиев. При представянето му в агенция БЛИЦ неофициално се разпространява информацията, че занапред ще има обединяване между ПИК и БЛИЦ, смятани за доскорошни врагове и конкуренти в медийното пространство.
Самият Милан също е работил в БЛИЦ, но като стажант и си тръгва със скандал, след като е изгонен за пускане на измислена и непроверена информация. След това започва работа във „Фрогнюз“, откъдето също е изгонен и накрая става пиколо в хотел в кв. „Лозенец“. Неизвестно как след това Милан Николов попада в ПИК.
Още на същия ден, в който е обявена новата сделка със Славка Бозукова, Милан обявява, че не иска да е начело на БЛИЦ. По-късно пише на профила си във Фейсбук, че дори има намерение да напусне журналистиката: „Искам да благодаря за всички поздравления, че съм станал „директор на БЛИЦ“. Както се вижда от статията по-долу, аз отказах да подпиша договор, като тази длъжност ще поеме колежката ми Звездомира, на която пожелавам успех. Така че, всички хора, които от 4-5 години не съм виждал и ме поздравиха, благодаря ви, но няма защо. Оставам си директор на семейството, дори смятам да не се занимавам с журналистика повече. Ето за това приемам поздрави.“В редакцията на БЛИЦ е представен друг шеф – Звездомира Танева
Нейната последна месторабота също е ПИК. Преди това тя е била редактор във в. „Всеки ден“. Друга топла връзка между двете агенции е мъжът до Славка Бозукова – Димитър Недков, който е съдружник със собственика на ПИК Недялко Недялков.
Редовите журналисти от БЛИЦ и ПИК научават последни за готвените промени – Милан Николов им е представен в деня, в който е обявена и сделката със Славка Бозукова. Сделката е коментирана и заради това, че журналистите от „Стандарт“ не са получавали заплата с месеци.
Проверка на BIG5 показа, че и в момента другият собственик в интермедия –„ГМ прес“ има запор за над 1 млн. 600 хиляди евро
Със запор е и Мариян Минков, който е председател на съвета на директорите на „ПИ комюникейшън“. Той дължи на банка над 600 хиляди лева. Явно поради липсата на финанси от една седмица е закрита агенция ДАРТС Нюз, която бе под шапката на „Стандарт“. Подозрение буди и фактът, че останалите трима съдружници на Славка Бозукова не са известни в медийните среди, а възрастта им е под 27 години.
След новата сделка журналистите в БЛИЦ и останалите медии на досегашния собственик Георги Ст. Илиев се притесняват, и то с право, че положението им става несигурно, а редовното заплащане – под въпрос. Като за начало от там се очаква да си тръгне целият счетоводен отдел, кореспондентите и другите външни автори. В медията вече се заговори, че предстои закриването на в. „Шоу“, чийто реален тираж е около 25-30 000.
Проблеми има не само в БЛИЦ. Както BIG5 вече писа, вестникът на Тошо Тошев е пред закриване. Твърди се, че идея за спасителен вариант е „Преса“ да остане като седмичник и да се запази интернет изданието. Не е ясно обаче какво ще стане смастодонта на българската журналистика Валерия Велева,
от чиито маниери и претенции и в момента са пропищели не един и двама кадърни колеги. Съдбата на медията ще се реши утре – 30 юли, издадоха наши хора от редакцията.
Предстоят съкращения и в т. нар. пресгрупа, в която влизат „24 часа“ и „Труд“. И в момента вестниците дължат милиони за хартия на бизнесмена Цанко Комаров. Тиражите и на двата вестника са силно раздути и продължават да падат, а дори и с все по-ниските цени за реклами постъпления във вестниците няма. Вече се обсъжда екзотичния план за разделяне на двата вестника, които винаги са били под една „шапка“. В него влиза и идеята „Труд“ да бъде закрит и да остане само интернет вариантът му. Третият вестник от пресгрупата – ярко жълтият „България днес“, също има проблеми и е обсъждано да остане само като сайт. Твърди се още, че главният му редактор Николай Пенчев е правил совалки до Делян Пеевски с молба изданието да бъде подпомогнато финансово. Това, което разкриват още източниците на BIG5, е че депутатът от ДПС е обявил, че ще дава на издание от пресгрупата
по 100 хиляди лева месечен бюджет, след което поетапно ще „затвори кранчето“.
Според източниците ни главните редактори на няколко медии са имали среща с Пеевски, на които им е било обяснено, че ще бъдат финансирани по този начин до изборите, след което ще се запазят приоритетно интернет издания, а хартиените ще бъдат закрити. След тази среща обаче е имала и друга – с хора от правителството, на която главните редактори и собственици са поискали да бъдат финансово стабилизирани. Твърди се още, че на въпросната среща е обещано медиите все пак да получат пари по линията на европроекти, срещу което да осигурят „правилното“ отразяване на новинарския поток.
Последната стока в кошничката на Пеевски е в. „Банкеръ“, който той иска да купи. Една от идеите му е след като го купи, да го прекръсти на „Дневник“ и по този начин да си отмъсти на „Протестна мрежа“. Под въпрос дали ще оцелее е и друг вестник – „Монитор“. През март там изненадващо бяха съкратени над 40 човека. Официалната версия на ръководството беше съкращаване на щата. Повечето служители бяха принудени да подпишат заповеди за напускане по взаимно съгласие. Така пресгрупата се опита да си спести пари от обезщетения и предизвестия. Със заплахи юристката на „Монитор“ принуждаваше журналистите да се разписват на договори, които дори не бяха чели.
Споделено от BIG5.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *