Международният ден на морските фарове: Този на Шабла посреща посетители

Международният ден на морските фарове: Този на Шабла посреща посетители

Най-старият морски фар по родното Черноморие – този в Шабла, отваря вратите си за посетители. Съоръжението обикновено не е достъпно за граждани, тъй като е военна територия. Днес е различно, защото е Междунароният ден на морските фарове.

„Час преди да отвори врати фарът на Шабла, най-нетърпеливите бяха пред него“, казва Фанка.

„Дойдохме отново, защото на мен ми е интересно, за да чуя повече неща за този фар, неговото изграждане и всичко друго“, коментира Гинка Вълкова.

„Това е най-старият и най-високият фар по българското черноморие и на балканския полуостров. Най-интересният и единственият по рода си, който е доста по-специфичeн от другите“, посочва капитан Донко Енев, зам.-началник по логистиката на хидрографска служба.

Фарът на Шабла е умалено копие на Александийския. С това не свършва интересното. Наньо Нанев от 31 години е пазач на фара и от години изучава историята на съоръжението.

„Нямаме бетон, нямаме желязо, имаме само хоросан и камък. Самата констукция е така направена, че той е издържал, говорим за 250-60-70 години, не е мръднал и от земетресението, тъй като районът е земетръсен. След това той има една уникална история. Построен е през 1765 година, след това започват в района руско-турски войни, изоставен е, опожарен и след Кримската война вече се налага Османската империя да се освети крайбрежието“, коментира фаропазачът.

И така близо 170 години фарът осветява крайбрежието и насочва корабите.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *