МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ СА ОТ БРУТАЛНА ВАЖНОСТ ЗА ГЕРБ! В ДЪРЖАВАТА НАСТЪПВАТ НЕОБРАТИМИ ПРОЦЕСИ И ДЕМОКРАТИЧНИТЕ МЕХАНИЗМИ НЕ САМО СПИРАТ ДА РАБОТЯТ, А НАПЪЛНО АТРОФИРАТ

МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ СА ОТ БРУТАЛНА ВАЖНОСТ ЗА ГЕРБ! В ДЪРЖАВАТА НАСТЪПВАТ НЕОБРАТИМИ ПРОЦЕСИ И ДЕМОКРАТИЧНИТЕ МЕХАНИЗМИ НЕ САМО СПИРАТ ДА РАБОТЯТ, А НАПЪЛНО АТРОФИРАТ

Всички избори след появяването на ГЕРБ, от 2007 г. насам, се печелят от тази партия с брутални нарушения. И преди това имаше нарушения, но ГЕРБ превърнаха изборните измами в основен свой инструмент за печелене на избори. Преди тях нарушенията бяха съсредоточени в начина, по който се убеждаваха или принуждаваха хората да гласуват. С тяхното появяване започнаха измамите в самите изборни комисии. Измамите са много и различни. Най-елементарната е в изборния протокол гласовете на конкурентния кандидат да се запишат не на него, а на някой, който е на един ред след или преди него, и който няма никакъв шанс. По този начин гласовете в секцията се запазват като брой, но отиват за кандидати, които не са конкуренти на кандидата на ГЕРБ.
Проблемът вече не е само в системата, а в управлението на ГЕРБ, защото е ясно, че всъщност той развращава системата и я прави такава, каквато е сега. Това де факто е превземане на държавата чрез избори, по легален начин. И това, че останалите парламентарни политически сили не се обединяват, за да се противопоставят на тези практики, говори само едно: те самите участват и се ползват от тях. Затова е жалко за всички наивни играчи, които ще се появят на тези избори с надеждата за достойно представяне. Тази надежда може да почива само на два типа логика: или наистина не се осъзнава с какво тези хора си имат работа, или се участва в някаква схема, свързана с разпръскване на гласове и/или финансова изгода.
Местните избори са от брутална важност за ГЕРБ, защото са в основата на неговото дългосрочно пребиваване във властта. Логиката на Борисов не е максимално съсредоточаване на усилия за печелене на изборите навсякъде, както твърди, а разпределяне на влиянието между останалите силни играчи в страната, като ДПС (основно), БСП и АБВ. И тъй като БСП е в насипно състояние вече, а възможностите за влияние върху политическите процеси на Първанов са значителни, то част от властовия ресурс по места ще бъде прехвърлен на АБВ за сметка на БСП (в София това вече ясно се вижда).
Този начин на мислене е характерен за разпределението на територии между мафиотски кланове и в това разпределение няма място за аматьори. Реформатори ще разберат това по трудния начин (прокуратурата на много места създава/ше пречки за регистрация на местните коалиции и кандидати на блока), а останалите, които все още не са успели да опознаят системата, ще разберат, че участието заради самото участие в изборите не е най-добрата стратегия.Но най-неприятното е, че в държавата настъпват необратими процеси и демократичните механизми не само вече спират да работят, но и напълно атрофират. Това означава, че оттук нататък в България ще се установи политическо управление (което междудругото вече е факт, въпреки размитата картина), чието присъствие във властта ще бъде абсолютно независимо от всякакви демократични и граждански механизми за контрол. Едно управление, за което обществените настроения са без значение и не влияят на неговата политическа съдба.
Борисов просто взе „най-доброто“ от ДПС и успя да го приложи върху цялата държава и върху българския етнос, което трябва да се признае, че е постижение. По този начин всъщност цялото население започва да се гетоизира по подобие на турския етнос. От друга страна Борисов приложи на практика и политиката на бившата БКП, която допускаше до ръководни постове в държавата само членове на партията Не случайно, особено в по-малките населени места, вече е почти невъзможно човек да си намери работа, ако не е член на ГЕРБ и най-вече, когато кандидатства за общинска или държавна работа.
В държавата са останали някакви малки анклави на все още свободно мислене и действие, но това състояние няма да издържи още дълго. Поради тази причина, ако наистина между политическите сили са останали мислещи и разумни политици, трябва да се тръгне към единодействие в отпора на това унищожаване на демократичната система в България, защото в един момент този процес ще стане необратим. И в случая няма да има значение на чии господари тази политическа система ще служи. Въпросът е, че България ще се превърне в недемократична и несвободна държава, въпреки и с фасадно работещи институции, което състояние ще има и сериозни икономически последствия и то в дългосрочен план.
Просто наистина е време някои неща да бъдат разбрани. Ако има от кого!Юлиян Войнов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *