Министър Илко Семерджиев смени ръководството на „Пирогов“, очаква се да бъде върнат бившият директор на „Света Анна“

Министър Илко Семерджиев смени ръководството на „Пирогов“, очаква се да бъде върнат бившият директор на „Света Анна“

Цялото ръководство на “Пирогов“ е било сменено с протоколно решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, съобщиха от лечебното заведение в петък. Първоначално от здравното министерство отказаха да посочат причините за отстраняването на управата, но няколко часа по-късно съобщиха, че смяната е мотивирана от дълговете на болницата.
„Пирогов“ винаги е била сред най-задлъжнелите болници, тъй като лекува най-тежките случаи в държавата, за което не получава достатъчно финансиране от Здравната каса и министерството.
Директорът на болницата проф. Стоян Миланов е отстранен и за негов приемник е посочен проф. Асен Балтов. Освен Миланов от Съвета на директорите са освободени д-р Константин Димов и д-р Атанас Кацаров.
Според решението на Семерджиев Миланов е трябвало да запази мястото си и в новия борд, но той незабавно е подал оставка от новия Съвет на директорите по лични и професионални причини, както и като национален консултант по спешна медицина.
„Предложих на проф. Миланов да остане в Съвета на директорите, но той не пожела. Не задължавам никого с нищо. Приемам всякакви оставки“, заявил Семерджиев, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.
От здравното министерство посочиха още, че „Пирогов“ е номер едно по задлъжнялост сред всички болници, чиито едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването.
Към 31 октомври 2015 г. размерът на задълженията, натрупани от „Пирогов“, е бил 23 986 000 лева. Година по-късно, към 31 октомври 2016 г., дълговете на спешния център са надхвърлили 24 613 000 лева, в това число просрочени 13 милиона 824 хиляди лева.
В съобщението на “Пирогов“ пък се посочва, че Стоян Миланов изразява благодарност към всички колеги, с които е работил през последните четири години. Той призовава към сдържаност, както и към продължаване на всички започнати проекти и успешното им финализиране.
Миланов оглави болницата по времето на министър Десислава Атанасова в първия мандат на ГЕРБ, когато бившият директор д-р Димитър Раденовски беше отстранен под предлог, че са открити нарушения при проверки в болницата.
В новия борд влизат Емил Доросиев, Людмил Джунков и Илиян Кършев.
Смяната на ръководството на института за спешна медицинска помощ “Пирогов“ е внезапна.
При встъпването си в длъжност Семерджиев обяви, че ще направи промени в ръководствата на други две болници – “Свети Иван Рилски“ и “Света Анна“.
Семерджиев вече върна за директор на “Иван Рилски“ Дечо Дечев, уволнен от предшественика му Петър Москов.
Очаква се на поста си да бъде върнат и бившия директор на “Света Анна“ д-р Димитър Димитров, също махнат от Москов. Това обаче се очаква да стане на заседание на съвета на директорите.www.mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *