Министър Попов: Замърсяване от „Нова Каховка“ в Черно море няма, рискът е нисък

Министър Попов: Замърсяване от „Нова Каховка“ в Черно море няма, рискът е нисък

Министър Попов: Замърсяване от „Нова Каховка“ в Черно море няма, рискът е нисък

Няма никакво замърсяване на Черно море вследствие на взривяването на язовира „Нова Каховка“. Това каза пред bTV министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Много странно в България започна да се надига паника, че взривяването на язовир „Нова Каховка“ може да замърси морето и българското и румънското крайбрежие. Наблюдението показва, че няма никакво замърсяване, каза Попов.

По думите му „Нова Каховка“ е много голям язовир – 27 пъти колкото язовир „Искър“. Въпреки че питейната вода, слизайки надолу, повлича къщи и боклуци, те въобще не стигнаха до България, обясни министърът. По думите му рискът от замърсяване на българската акватория на Черно море е бил много нисък. Ние наблюдаваме не само състоянието на морето, но и риска в следващите пет до седем дни, посочи Попов.

По отношение на въглищните централи, министърът на околната среда заяви, че пазарът в много по-голяма степен определя тяхната съдба.

България е страната с най-голям спад на въглеродните емисии в първото тримесечие на 2023 г. в Европейския съюз. През последните две години цените на електроенергията бяха много високи и всички централи работеха на максимален капацитет. Цените паднаха и това е тенденция за по-нататък, заяви Попов. По думите му въглищните централи вероятно няма да могат да издържат на пазарните условия в бъдеще.

Той заяви още, че качеството на въздуха в България се подобрява, макар и не с необходимите темпове.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *