Министър-председателят наложи без конкурс Никола Казаков за шеф на Държавната агенция за бежанците. Бойко Борисов: Не е нужен конкурс

Министър-председателят наложи без конкурс Никола Казаков за шеф на Държавната агенция за бежанците. Бойко Борисов: Не е нужен конкурс

Правителството „минира“ агенцията за бежанците. Никола Казаков, който бе уволнен, защото ведомството се оказа тотално неподготвено за вълната нелегални имигранти, отново зае шефското място в ДАБ.
По лично предложение на премиера Бойко Борисов и без конкурс правителството вчера назначи за председател на ключовата агенция за бежанците (ДАБ) бившия й шеф и кандидат-депутат от ГЕРБ Никола Казаков. Той беше отстранен през есента на 2013 г. заради тоталната неподготвеност на агенцията да посрещне бежанската вълна. Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви, че Казаков не се е справил с организацията по даване на статут на бежанци, по настаняването им и с координацията с европейските институции. ДАБ беше критикувана остро и от граждански организации заради условията, в които се настаняват бежанците. Заради решението „Фейсбук“-групата „Приятели на бежанците“, обединяваща доброволци, които помагат всеотдайно на бежанците, подготвя писмо до Борисов и вицепремиера Меглена Кунева, в което се настоява да се проведе публичен конкурс и се протестира против назначаването на Казаков.
В края на 2013 г. прокуратурата започна проверка в агенцията на процедурите за предоставяне на статут, но до този момент няма резултат от нея. През август м.г. излезе одит на Държавната финансова инспекция, която провери управленията на последните три ръководства на агенцията. Тогава бяха ревизирани 17 обществени поръчки за над 5.3 млн. лв., в които бяха установени нарушения за 261 083 лв. Те са свързани предимно с поръчки за охрана, повечето по времето на Казаков. На въпрос на „Сега“ вчера премиерът Бойко Борисов отговори, че не знаел за тези нарушения. Самият Казаков твърдеше след отстраняването си, че е бил бушон и че е сигнализирал още през юни 2013 г., че се очаква наплив от Сирия, но нямал никакъв отговор. Скандален факт е и липсата на конкурс за важната длъжност, което е в пълен разрез с обещанията на Кунева, че председателите на агенциите вече ще се назначават само на състезателен принцип. След скандала с назначението на Ива Йорданова за шеф на Агенцията за българите в чужбина и последвалото й оттегляне Кунева се кълнеше, че конкурсите за председателите на агенции вече ще са прозрачни и дори ще бъдат предавани онлайн. Вицепремиерът изрично посочи, че такъв ще бъде подходът за избор на шефове в агенцията за бежанците и БОРКОР. „Не е нужен конкурс“, отсече вчера Борисов пред „Сега“.
Назначението изненада неприятно Кунева. По неофициална информация то не е било съгласувано предварително и е било внесено през началника на кабинета на премиера. От стенограмата на заседанието на кабинета става ясно, че Борисов въобще не дава шанс на Кунева да изрази мнение по предложението. Той посочва, че на Казаков се дава един месец „толеранс“. „Ако в рамките на този месец не се сработи добре с колегите, ще внеса обратно предложение, тъй като не можем да държим агенцията без човек в момента. Това е бившият директор на агенцията, мисля, че за такова време може да се справи. Така че, госпожо Кунева, след това ще искам вашето мнение“, заявява безцеремонно премиерът.
„Сега“ научи, че Кунева е лансирала, също без конкурс, своя кандидатура за поста, освободен след Коледа от Николай Чирпанлиев. Тя е започнала съгласувателна процедура за назначаването на юриста от „България на гражданите“ Стамен Янев. Той вече беше лансиран за областен управител на София-град, но не успя, тъй като на поста беше назначен зам.-председателят на Национална партия „Свобода и достойнство“ Веселин Пенев.
Премиерът сложи точка и на спора дали армията трябва да се включи в охраната на границата. Военното министерство се е съгласило да изпрати шофьори и камиони на границата, а земеделското министерство – горски служители. Според Борисов, ако това не се направи, охраната на границата с Турция ще излезе 150-200 млн. лв. От кореспонденция между вътрешния министър Вучков и Кунева обаче става ясно, че планът за справяне с бежанския поток тази година ще струва над 97 млн. лв., ако продължат да се командироват полицаи.
Борисов подчертава, че никога не е обсъждал вариант армията да бъде изпратена на границата, а само различни начини за оказване на логистична подкрепа на служителите на МВР. От думите му става ясно, че вероятно ще бъде променен законът за отбраната, за да може армията да се използва в такива случаи. Ще бъде променен и законът за МВР, за да се облекчи изграждането на още 131 км ограда по границата с Турция. Борисов призовава министрите да заявяват, че става дума за временно съоръжение. Оградата този път няма да се строи от военните, а от регионалното министерство. Идейният проект отново ще е на МВР, които ще правят промени и по вече готовата ограда, която се оказа лесно преодолима.
„Сега“ научи, че предстои тотална смяна по върховете в агенцията за бежанците, тъй като Казаков ще си заведе свой екип.www.segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *