Минната общност в България отбеляза своя професионален празник (СНИМКИ)

Снимка: Българска минно-геоложка камара

Минната общност в България отбеляза своя професионален празник (СНИМКИ)

Минната общност в България отбеляза своя професионален празник – Деня на миньора.

Официалното честване се състоя в София Балкан Палас, където по традиция се събраха стотици представители на индустрията.

Снимка: Българска минно-геоложка камара

Специални гости на честването бяха министърът на енергетиката Румен Радев, директорът на Дирекция „Икономическа и социална политика“ в Министерски съвет Мариета Немска, председателят на Национален статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов, директорът на Българска агенция за инвестиции Христо Етрополски, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите Стоян Тошев, заместник-министри на енергетиката, икономиката и индустрията, на труда и социалната политика, на образованието и науката, както и много други представители на държавни институции, свързани с добивния отрасъл и кметове на минни региони.

Снимка: DarikNews.bg

Снимка: DarikNews.bg

В тържественото честване на празника взеха участие и представители на работодателски и браншови организации, сред които проф. дтн. инж. Николай Вълканов – заместник-председател на КРИБ и почетен председател на БМГК, както и д-р инж. Иван Вутов – заместник-председател на КРИБ, заместник-председателя на Българска стопанска камара Станислав Попдончев и заместник-председателя на Българска търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

Снимка: Българска минно-геоложка камара

По традиция празника уважиха представители на националните синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“, научни институции и организации, компании от бранша, ветерани и студенти. Много поздравителни адреси бяха изпратени по повод празника, сред тях са от президента Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

„Един от основните фактори за развитие на съвременното общество е минерално-суровинната индустрия. Тя има безспорно стратегическо значение за икономиката на България“, каза в своите приветствени думи министърът на енергетиката Румен Радев, като изтъкна ключовата роля на човешкия ресурс в сектора.

„Забележително е, че секторът продължава възходящото си развитие въпреки кризите в Европа през последните години. Минно-суровинният отрасъл у нас има дългогодишни и богати традиции, а дейностите по търсене и проучване на минерални суровини продължават успешно. С общи усилия можем да надграждаме и обогатяваме тези традиции“, допълни министър Радев.

„В този празничен момент бих искал да ви благодаря за всичко свършено и да заявя категорично подкрепата на Министерството на енергетиката, за да бъде вашата дейност още по-ефективна и в съответствие със съвременните изисквания за иновативност, плавен преход и устойчиво развитие, с грижа за здравето и безопасните условия на работа за всички заети в сектора и отговорно отношение за опазване на околната среда“, заяви още той.

Председателят на БМГК инж Драгомир Драганов откри тържественото събрание по случай честването и поздрави всички работещи в бранша. „Добивният отрасъл осигурява суровини за всички дялове на индустрията.

Снимка: DarikNews.bg

Неговото значение нараства в условията на зеления преход и усилията на Европа за постигане енергийна независимост и климатична неутралност, за производството на батерии, за ВЕИ, за всички елементи на електроенергийните системи, за електролизери и други.

В тази ситуация България разполага с голям потенциал, заемайки едно от челните места по добив на стратегически суровини“, каза той по време на откриването.

Снимка: DarikNews.bg

Снимка: DarikNews.bg

В своя обзорен доклад председателят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия доц. д-р инж. Кремена Деделянова обобщи състоянието на бранша през 2022 година, както и по-значимите проекти и постижения в индустрията.

Снимка: DarikNews.bg

По време на честването БМГК отличи най-добрите добивни компании за 2023 г. в категориите: най-добри резултати, грижа за природата, безопасност и здраве, иновации и корпоративна социална отговорност.

Бяха връчени и персонални награди за принос към минерално-суровинната индустрия, награда за журналист и най-добър студент на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Ето и кои са отличените:

Награда за постигнати най-високи годишни резултати в минерално-суровинната индустрия през 2022 г.:

„Мини-Марица изток“ ЕАД с изпълнителен директор инж. Илза Чинкова за постигнат ръст на добива на руда през 2022 г. спрямо 2021 г. 27%.

Награда за иновации:

„Елаците-Мед“ АД с изпълнителен директор инж. Драгомир Драганов за Внедряване на БЛС WingtraOne Gen II за извършване на въздушна фотограметрия в Рудодобивен комплекс „Елаците”.

Награда за безопасност и здраве – за постигнат нулев трудов травматизъм през 2022 г., удостоверено с документ от Националния осигурителен институт:

„Каолин“ ЕАД с изпълнителен директор Димитър Ангелов

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД с изпълнителен директор проф. д-р инж. Илия Гърков

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД с изпълнителен директор проф. д-р инж. Илия Гърков

Награда грижа за природата – за липса на нарушения и санкции във връзка със спазване на екологичните норми през 2022 г., удостоверено с документ, от РИОСВ:

„Асарел-Медет“ АД с изпълнителен директор инж. Николай Пелтеков

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД с изпълнителен директор проф. д-р инж. Илия Гърков

 „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД с изпълнителен директор проф. д-р инж. Илия Гърков

Награда за социално-отговорна кампания на дружество от минерално-суровинния бранш

„Геотехмин“ ООД с управител проф. дтн инж. Цоло Вутов за инициатива „Отношения с местната социална среда и благотворителност въобще“

Награди за принос към българската минерално-суровинна индустрия – за годишнини на активни членове на БМГК:

70 години „Минстрой Холдинг“ АД

70 години „Мини Марица-изток“ ЕАД 

100 години „Каолин“ ЕАД

70 години Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

Персонални награди за принос към минерално-суровинната индустрия – юбилеи на ръководители на дългогодишни и активни членове на БМГК и на членове на постоянни комисии на БМГК за дългогодишно и активно участие в организационния живот на Камарата:

проф. дтн инж. Николай Вълканов (почетен председател на БМГК)

проф. д-р инж Любен Тотев (почетен член на БМГК)

д-р инж. Никола Вардев (БН Консулт Инженеринг ООД) – 70 г.

Ружа Бодурова (Родопи Еко Проджектс ЕООД) – 60 г.

Ирена Цакова (Дънди Прешъс Металс ЕАД) – 60 г.

Симеон Горянов (Калцит ЕООД) – 60 г.

Иво Маринов (Експлозивпрогрес – ГТМ ЕООД)– 50 г.

инж. Иван Андреев (Асарел-Медет АД) – 50 г.

Награда за най-добър студент на МГУ „Св. Иван Рилски“:

Анна Пенчева – специалност Геология и проучване на минерални и енергийни ресурси, ІІ-ри курссреден успех 6,00. Награда от „Минстрой Холдинг“ АД

Елеонора Бачийска – специалност Обогатяване и рециклиране на суровини, ІІІ-ти курс, среден успех 5,16. Награда от Фондация „Лъчезар Цоцорков“

Николай Ангелов – специалност Комплексна механизация и компютърно проектиране в машиностроенето, ІІІ-ти курс, среден успех 5,60. Награда от БМГК

Награда за журналист за обективно и последователно отразяване на бранша:

Пламен Енев (БГ Глобал  електронна медия) – номинация на ДПМ Челопеч ЕАД

Йовка Николова (Старозагорски новини) – номинация на Мини Марица-изток ЕАД

Денят на Св. Иван Рилски е професионален празник на миньорите, геолозите и работниците от минерално-суровинната индустрия. Преди повече от 100 години, по предложение на пернишките миньори, цар Фердинанд издава указ, с който определя 18 август – Деня на успението на Св. Иван Рилски, за ден за честване на професията на миньора. Празникът е възстановен през 1994 г. с постановление на Министерския съвет.

Свети Иван Рилски не случайно е избран за патрон на миньорите. В житието му е описано, че подслон му дават семейство рудари и го спасяват от разбойници. Този светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие.

 

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *