МИСТЕРИЯ: Учени откриха загадъчно тъмно петно на Нептун (СНИМКА)

Снимка: gettyimages

МИСТЕРИЯ: Учени откриха загадъчно тъмно петно на Нептун (СНИМКА)

Астрономи забелязали голямо и загадъчно тъмно петно в атмосферата на Нептун, което има неочаквано ярък спътник. Наблюдението е направено с помощта на „Големия телескоп“ на Европейската южна обсерватория в Чили.

Космически обсерватории, като телескопа „Хъбъл“, също са наблюдавали подобни бури, които изглеждат като тъмни петна. За първи път, обаче, телескоп на Земята наблюдава такива в Нептун.

Изследовател постави рекорд за най-дълго пребиваване под вода (ВИДЕО)

„От първото откриване на тъмно петно винаги съм се чудил какво представляват тези краткотрайни и неуловими тъмни черти“, казва в изявление водещият автор на изследването Патрик Ъруин, професор по планетарна физика в Оксфордския университет.

Mysterious dark spot detected on Neptune. #Space #neptune #breakingnews #thedailyinsight pic.twitter.com/3K9ObZ5N6H
— The daily insight (@dailyinsght) August 25, 2023

Данните, заснети от „Големия телескоп“, помогнаха на астрономите да установят, че тъмните петна не са причинени от пролуки или прочистване на облаците. Наблюденията показват, че петната се появяват, когато потъмняващите въздушни частици се събират под видимия атмосферен слой на Нептун, където мъглата и ледът се смесват.

Инструментът „MUSE“ засне триизмерен спектър на светлината на Нептун и неговото тъмно петно, което позволи на астрономите да изучат бурята в детайли и дори да направят изненадващо наблюдение.

„В процеса на работа открихме рядък тип дълбок светъл облак, който никога досега не е бил идентифициран, дори от Космоса“, казва в изявление съавторът на изследването Майкъл Уонг, планетарен учен от Калифорнийския университет в Бъркли.

Астрономи откриха 12 нови луни около Юпитер (СНИМКИ)

Необичайният облак се появи в наблюдението като по-малко ярко петно до по-голямото тъмно петно, като и двете са на едно и също атмосферно ниво. Астрономите заявиха, че са заинтригувани от новооткритата особеност и се надяват да научат повече с бъдещи наблюдения, които могат да бъдат проведени от Земята.

„Това е изумително увеличение на възможностите на човечеството да наблюдава Космоса“, каза Уонг и добави: „Отначало можехме да открием тези петна само като изпратим там космически апарат, като „Вояджър“. След това придобихме способността да ги откриваме от разстояние с „Хъбъл“. И накрая, технологията напредна, за да даде възможност за това от Земята“.

„Вояджър 2“ навърши 45 години в космоса

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *