МИТОВ ИСКА ДА БРОИ ПАМПЕРСИ. ХАЛТУРАДЖИИ

МИТОВ ИСКА ДА БРОИ ПАМПЕРСИ. ХАЛТУРАДЖИИ

Може би трябва да поясня, какво означава халтураджия – това е човек на изкуството, който, най-общо казано, произвежда боклук. Сега халтура се произвежда и в политиката – и то в индустриални количества.
Обикновените артистични халтураджии са цвете в сравнение с ония нахалници от политиката, на които Народа заслужено обръща все по-малко внимание – сякаш окончателно се е примирил, че трябва да се превърне в Бежанец в собствената си Съдба.
Оня ден Митов говореше за „руските си колеги“. Митов по някакъв каприз на Великата Случайност е външен министър на България. А иначе си е абсолютен халтураджия, стопроцентов – никакъв човек, когото направиха отвън външен министър и така го запознаха с Бойко, който пък е готов да се запознае с всеки. Руските „колеги“ на нашия случайник трябвало да се съгласят българските власти да проверяват самолетите им с хуманитарна помощ за Сирия – може би въпросният Митов лично ще брои памперсите, това ми се вижда достатъчно отговорно занимание за него. И едва след като на Митов му излязат сметките с памперсите, самолетите ще могат да прелитат над България. Колкото по-случайни са политическите ни халтураджии, толкова по-смело говорят. Митов отлично знае, че е нает единствено да лепи афиши, но това не му пречи да се изживява като някакъв джобен Кисинджър.
Ами другият случайник – военният министър? Той пък щял да сваля руските самолети, ако Митов не преброи навреме памперсите. Вече е повече от очевидно, че след неговите халтураджийски изпълнения българската армия трябва направо да я закрият.
Откъде черпят кураж тия хора, за да произвеждат неспирно глупостите си? Хайде, Митов ще отиде да прави компания на един друг ветропоказател и отцеругател – бившият външен министър Николай Младенов – в някаква служба на ООН. Ами военният Тъпан – той така се самонарече, помните прочутата му фраза „Стар тъпан прах не събира“ – той какви ще ги дъвче? Соломон Паси каза, че Русия е искала да получи отказ самолетите й да прелитат над България, може и така да е – но защо, каква е причината, тя е далеч по-интересна. Според Паси, става дума за някаква игричка в пропагандната война на големите сили. Това обаче е малко вероятно, Русия не си губи времето за дреболии. И докато с постния си мозък си съчиняваме разни дипломатически конспирации, тя направо ще направи арбитража в Сирия. Няма кой друг.
Сега всички заболяха от милосърдие, доста късно и доста неискрено – и все забравят, кой всъщност създаде бежанския проблем. Американците ловко отместиха проблема далеч от себе си, това е очевидно – но политическите халтураджии, и не само българските, биха могли да се замислят за първопричината за Хаоса. Направо глупашко е, например, един Франсоа Оланд, когото собствената му жена нарече „ненормално обикновен“ – от една страна да се опитва да излъчва някакво милосърдие, а, от друга, да бомбардира Сирия. На сбърканяците-халтураджии им трябваха месеци, за да схванат, че с никакви бежанци си нямаме работа – а с орди, които искат да се вградят в Европа и да я изтощят отвътре. Когато тия дни Меркел пресмяташе колко милиарда ще й трябват, за да утоли апетита на Ордата, се сетих за немския канцлер Кол-Обединителя: и той смяташе през 1990-а година, че обединението на двете Германии ще му излезе към 160 милиарда марки. И позна – не му стигнаха и един трилион, а Германия и досега не може да съвмести манталитета на източногерманската „орда“ с този на голяма Германия. Манталитет трудно се променя и избистря – ами сега, с милионните пълчища, как ще се справят? Никак естествено. Хубаво е да сме милосърдни, но главното за един политик е да бъде милосърден към Бъдещето, ако изобщо има време да помисли за него. Глупаво е да наричаш бежанци хора, които с лекота плащат на каналджиите по 10, дори 15 хиляди евро за човек, това са търсачи на друг живот – и за чужда сметка.
Колкото и да им угаждат европейските политици-слабаци, тези хора никога няма да забравят, кой, в крайна сметка, създаде Хаоса. Това са тихо цъкащи бомби…
Винаги сме разчекнати между Миналото и Бъдещето – но нито виждаме причините, които са пораждали кризите в Миналото, нито провиждаме бедите, които идват с Бъдещето. И Дянков навири гребена – и тръгнал да се мери с Орбан – а унгарският премиер е напълно прав в страховете си, за разлика от нашия финансов клерк. Орбан добре провижда безпътицата на Европа.
Но нашите посерковци са най-нетърпими, и винаги са били такива. Военният Тъпан казва на едно място, че реформаторите нямало да бъдат смокиновия лист на власт. Казва го един напълно гол човек, на който и двата му задника се виждат. Ето така бръщолевят халтураджиите.
За Плевнелиев Тапета дори не си струва да се говори. Путин забрани на държавните служители да летуват в България и туристическият сезон се срина – не на последното място и заради дурашките изхвърляния на президента. Сега пък тръгнал да сравнява Русия с Ислямска държава…
Не знам, какво щеше да каже Козма Прудков за тия тъпани и как щеше да допълни прочутата си фраза „Ако имаш фонтан, запуши го!“ Но със сигурност нямаше да остане безучастен.
/ С известни съкращения от в. „Уикенд“/
Други публикации на автора можете да намерите в сайта kevorkkevorkian.com , както и в сайта vsyakanedelya.kevork kevorkian, който представя звездни моменти от легендарната програма
„Всяка неделя“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *