Младен Маринов за оставката на Тодоров: Една от най-добрите новини за МВР в последните 2,5 г.

Младен Маринов за оставката на Тодоров: Една от най-добрите новини за МВР в последните 2,5 г.

Младен Маринов за оставката на Тодоров: Една от най-добрите новини за МВР в последните 2,5 г.

Оставката на Петър Тодоров като главен секретар е една от най-добрите новини, заедно с махането на лицето Бойко Рашков от министерския пост, за МВР през последните две години и половина. Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook бившият вътрешен министър Младен Маринов малко след като Тодоров обяви, че се отказва от поста, защото не желае да става част от „опитите за политическа употреба на МВР“.

„Като гледам смешния му плач пред медиите, разбирам, че този човек си тръгва от кабинета на ул. „Шести септември“ също толкова объркан, колкото, когато го инсталираха в креслото на главния секретар. Дори и още по-объркан“, заявява Маринов във Facebook и отправя няколко въпроса към подалия оставка Тодоров.

„Ами къде беше Петър Тодоров, когато рашковщината вилнееше из МВР, а стотици достойни български полицаи – не само областни директори – бяха обявявани за хора на Младен Маринов, Христо Терзийски или Ивайло Иванов и бяха подлагани на тежки политически репресии“, пита риторично Маринов и продължава:

„Привиквани ли са били в кабинета на главния секретар на МВР едни от най-добрите професионалисти в системата, за да бъдат заплашвани, че те и членовете на семействата им ще бъдат гонени до девето коляно, ако не подадат оставките си?“

Бившият вътрешен министър припомня още, че „Рашков и кликата му закриваха районни управления и полицейски участъци по някакви напълно измислени „математически формули“.

„И най-вече – къде беше главният секретар, когато полицаи незаконно арестуваха лидера на опозицията Бойко Борисов, а самият Тодоров призна, че научил за този арест от медиите“, пише още Младенов.

По думите му сега Тодоров – „същият този объркан човек“ – се е загрижил за системата и за колегите. „Доста лицемерно, след като именно той беше най-активен съучастник в нейния разпад“, отбелязва бившият шеф на МВР.

И посочва, че вярва, че българските полицаи няма да отстъпят и крачка назад, но не защото Тодоров ги призовава, а защото самият Младенов познава колегите и приятелите си в МВР, които по думите му вече 2,5 години не отстъпват назад „въпреки бруталното политическо мачкане“.

Малко по-рано Петър Тодоров обяви пред журналисти, че подава оставката си като главен секретар на МВР.

„Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен този пост не е самоцел. Аз имам чест и достойнство на български офицер и генерал, а без тези качества няма как да бъдеш истински служител на реда“, коментира Тодоров.

Искането за неговото освобождаване дойде на брифинг на премиера акад. Николай Денков, след като той свика съвет със службите след убийството на бившата барета Алексей Петров в столичния квартал „Драгалевци“.

Днес малко по-рано от президентството съобщиха, че в МВР е изпратен отказ за освобождаването на Тодоров от поста с аргументите, че мотивите към предложението за отстраняване на главния секретар са „изцяло политически и продължение на пълномащабната чистка в тази институция“.

Това е втори път, в който Тодоров подава своята оставка. През ноември миналата година той поиска да бъде освободен от поста след инцидент със загинал на границата полицай. Тогава обаче президентът не прие оставката му.

Сега отново, според разпоредбите на закона, се очаква държавният глава Румен Радев да се произнесе.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *