МЛАДОТУРСКИ ЛЕГЕНДИ И МИТОВЕ ЗА ПРИШЪЛЦИТЕ

МЛАДОТУРСКИ ЛЕГЕНДИ И МИТОВЕ ЗА ПРИШЪЛЦИТЕ

В главната роля Дипломат №1 на България
Информационните агенции днес отново съобщават, че има заловени нелегални бежанци…
Известно е, че повече от 4 милиона сирийци са емигрирали по причина, както на петгодишната гражданска война, така и на последвалите атаки на терористическата ИДИЛ известна като „ислямска държава”. Информационните агенции сочат, че повечето са се установили в Турция, Ливан и Йордания, предимно в градски райони. За никого не е тайна, че на тези емигранти им е забранено да работят законно и по този начин са били поставяни в зависимост от помощи и от временна работа.
Странно е, че при ескалиралия старт на емигрантската вълна, никой сериозно не отчете, че поради липса на пари, помощите за емигрантските лагери са били орязани от агенциите, особено тези от Световната програма за прехрана. И тук, дори и най-ангажирания с мисията „да приемаме емигранти”, ако е грамотен, ще си зададе въпроса: Всъщност, откъде идват тези емигранти? От Сирия? Тръгнали сега? Минали пеша през цяла Турция (при нейната добра полиция и военни части)? Или … ще прочете информациите, ще отграничи плявата и боклука и сам ще си направи извода, че вълната емигранти идва от ЛАГЕРИТЕ в Турция, Ливан и Йордания…
Дълго време нашите управляващи се опитваха да ни представят, че това са сирийци, бягащи от ”Ислямска държава”.
Странно как този рефрен заглъхна, след като Русия обяви, че започва въздушни удари в Сирия. Нещо повече, започва въздушни удари в Сирия при спазване на международните правни норми, което Путин публично отстоява.
И изведнъж, на фона на действията на руските бомбандировачи, признанието на нашия външен министър Даниел Митов в интервю за „Още от деня“ на БНТ на 05.10.2015:
„… бежанските потоци и увеличените бежански вълни, които идват в Европа, идват предимно в последно време от лагерите в Йордания и в Ливан. Това са хора, избягали преди повече от три години, ако не и малко повече, които избягаха от режима на Асад, които избягаха от гражданската война. Те вече в продължение на години тези хора не виждат опция Асад да си тръгне и затова търсят други възможности и тръгват към Европа. Ето затова казвам, че ако Асад остане, това ще има две много важни последствия за света като цяло. Миграционната вълна няма да спре… “
Звучи като признание на арестант.
До вчера – едно, а днес точно обратно.
В такъв случай, като граждани на тази страна, имаме право да питаме, нашият компетентен министър: Кой спря помощите за лагерите? Кой организира хората там, да тръгнат към Европа (и към нас)? Кой даде пари, паспорти и айфони на тези хора, прекарали близо 5 години в бежански лагери без право на работа, без доходи?
„Ние сме държава-член на НАТО. За това няма абсолютно никакъв проблем. Зад нас стоят още 27 държави, аз съм го казвал това и преди, които оформят повече от 50% от БВП на света.”, заяви още дипломат № 1 на България. Но пропусна да коментира защо Турция, отдавнашен член на НАТО, не поема ангажимент да охранява южната граница на Алианса. Пропусна да спомене и Кипър – държава, членка на НАТО и забравена от НАТО, когато турската армия анексира половината от територията и без реферндум. Митов пропусна да коментира още, че ние, като член на НАТО, сме най-бедната държава в Алианса и Европейския съюз. На Митов му е по-лесно да има бели петна в историческите си познания. Тия петна вярно обслужват началниците му, както би казал неговия премиер.
Дали ще има сили министърът да отговори или ще чака следващото събитие, което може да промени днешната му позиция?Любо КОЛЬОВСКИ
Колаж: Иво Ангелов – Свободен човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *