Много въпроси и никакви отговори за жестокия инцидент. Инцидент ли казах?

Много въпроси и никакви отговори за жестокия инцидент. Инцидент ли казах?

Откакто стана трагедията в с. Горни Лом, не спирам да се питам: как и кога са вкарани тия противопехотни мини на наша територия. Говори се, че турски фирми също са се натискали да поемат поръчката с гарантирани гигантски печалби. Не трябваше ли половината от прокурорите и следователите да започнат огледа си на митническите КПП-та, да проверят кога и как са вкарани милионите мини, кой е разрешил това да стане, кой е ескортирал тоя смъртоносен товар до фабриката в почерненото село? По какъв маршрут са минали тия проклети тирове? Придружавани ли са от пилотен автомобил? Медиите се занимават с с последствията, а никой не прави и опит да повдигне завесата и да потърси причините. Набързо набедиха собственика на фирмата, подхвърлиха се две-три полугласни забележки към МВР, КОС и Министерството на труда и социалната политика и толкоз. За собственика на фирмата се чу, че бил един от най-добрите спецове по взривните вещества, с чисто минало и реноме, макар и масон. Последното не е забранено от закона.
Излиза, че митническият и граничният контрол у нас са на такова ниво, че можеш да вкараш на територията на държавата каквото ти хрумне. Дали е атомна или водородна бомба, мини или каквото и да е – няма проблем, както казва келнерът в кварталната ми кръчма. Подхвърли се още, че договорите за тая утилизация, както е модно да се казва, са подписани още през 2008 г. Не стана ясно защо тоя договор се изпълнява с ускорени темпове в ранната есен на 2014 г.
Появиха се и разни мистични, но основателни съмнения за връзка между предсрочните избори и трагедията в „Миджур“. Както и твърдения, че фирмата е с на два пъти отнеман лиценз. От съда. А документи за това в архива нямало.
Много въпроси и никакви отговори. Само обилни репортажи за скръбта на близките на загиналите. И за две литургии. Както и подробни описания на пустинната котка, безпилотния самолет и роботът, дето изследва терена на жестокия инцидент. Инцидент ли казах? Дали е инцидент?Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *