„Много приказваш“: учителят, принуден да бяга от Русия

"Много приказваш": учителят, принуден да бяга от Русия - 1

„Много приказваш“: учителят, принуден да бяга от Русия

Пълното му име е Александър Евгениевич Сайфулин. До октомври 2022 той преподавал история в колеж в Москва и се стремял да говори откровено за войната на Русия срещу Украйна. Призовавал също и към толерантност спрямо представителите на ЛГБТИ-общността. Докато не започнал да получава анонимни заплахи. Сега Сайфулин кандидатства за убежище в Германия, където с него разговаря кореспондент на ДВ.

Проблемите на Сайфулин започнали още преди началото на войната в Украйна. Постъпили оплаквания, че младият учител (тогава Александър бил на 31 години) „политизира действителността“. Очевидно на някого не се е харесало как учителят говори за Владимир Путин и Алексей Навални. Самият Сайфулин казва в тази връзка, че не е коментирал ролята на Путин в историята и добавя, че „в Русия има твърде много проблеми“.

Още новини от Украйна

Откровени разговори за войната

След началото на руската инвазия в Украйна учителите били задължени да преподават нови уроци – тъй наречените „Разговори за важните неща“. „Когато прочетох указанията, разбрах какво мога и какво не мога да твърдя – например – дали Украйна е съществувала като самостоятелна държава, дали там има националистически бандеровски режим и дали той е антируски“, спомня си Сайфулин.

По думите му директорката на колежа е поискала от преподавателите да предоставят аудиозаписи на лекциите, за да се увери, че „не мамят“. Сайфулин разказва, че още в първия си час предупредил учениците, че понякога ще спира записа, за да им даде възможност да говорят открито за случващото се. „Децата се интересуваха защо е започнала войната, след като Украйна не е нападнала Русия, питаха какво ще се случи с тях, признаваха, че се срамуват и наричаха Путин престъпник. Радвам се, че изключвах диктофона, защото щеше да има проблеми и за мен, и за децата“, споделя той днес.

Поради това се получил не един цял запис, а 14 отделни аудиофайла. Когато поискали обяснение от учителя по история, той казал, че имало проблем със записващата техника. Лъжата минала, но още тогава Сайфулин осъзнал, че се движи по острието на бръснача. „Но пък запазих добри отношения с учениците“, казва той.

Когато станали известни зверствата в Буча, Сайфулин казал на учениците си, че „с оглед на наличните доказателства“ отговорността за военните престъпления в Буча е на руската армия и призовавал учениците да не вярват на пропагандата.

Освен това Сайфулин призовавал в часовете за толерантност и уважение към хората, независимо от сексуалната им ориентация. „Казвах, че не трябва да се интересуваме от това кого обича един човек. Не съдете, най-важното е да обичате някого.“

Тормоз и бягство през Истанбул

През есента на 2022 г. нещата станали сериозни: първо от скрит номер Сайфулин получил анонимно съобщение: „Умри!“. Издирването на автора на текстовото съобщение не дало резултат, а няколко дни по-късно учителят получил и анонимно обаждане. Когато Сайфулин попитал кой се обажда, анонимният човек казал само „Много приказваш. И учиш децата на всякакви глупости“ и затворил.

Тогава Сайфулин разбрал, че заплахите са свързани с работата му. „Излязох в отпуск по болест от стрес. След това, на 9 октомври, получих още едно текстово съобщение, в което между другото се казваше: „Знам, че живееш с един мъж.“ Посочен бил и точният адрес. Малко по-късно му били изпратени шест видеофайла чрез Телеграм от потребител със символ Z: „Косите ми настръхнаха. Това бяха моите лекции. Осъзнах, че съм бил сниман и че всичко, което съм казал, ще ми донесе големи неприятности“.

Още на следващия ден Сайфулин, без да губи никакво време, заминал за Истанбул, а оттам за Мюнхен, където поискал убежище. Още докато бил в Истанбул, той научил от свой приятел, че на следващата сутрин в дома му дошли двама непознати, които отказали да се представят и попитали дали Сайфулин живее там. Днес бившият учител знае, че в колежа, където е преподавал, е имало проверка. Също и това, че срещу него е образувано наказателно дело. ДВ изпрати запитване до директора на колежа, но не получи никакъв отговор.

Полиция била изпратена и в дома на майката на Сайфулин. „Синът ви е извършил много нарушения“, казали ѝ полицаите. „Според тях аз съм фашист, подкрепящ „бандеровска Украйна“. Много хора, които смятах за приятели, се отвърнаха от мен“, разказва бившият учител.

Сайфулин отказва да мълчи

Александър Сайфулин е убеден, че Украйна в крайна сметка ще спечели войната. Смята, че вече не може да се върне в Русия. Много хора се страхуват да говорят срещу войната, дори и да са извън Русия – поради страх от преследване. Мнозина тайно подкрепят Путин и войната, но мамят германските власти, за да не бъдат изпратени на фронта, обобщава Сайфулин наблюденията си върху някои руски граждани, търсещи убежище в Германия.

Автор: Михаил Бушуев

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *