Модерна авиация! Лондон получава американските F-35А още тази година

Модерна авиация! Лондон получава американските F-35А още тази година - 1

Модерна авиация! Лондон получава американските F-35А още тази година

Новите американски изтребители F-35A, които могат да носят ядрено оръжие, ще започнат да се разполагат в Обединеното кралство тази година.

Това съобщи „Телеграф“, позовавайки се на свои източници.

Според вестника две ескадрили от самолетите скоро ще пристигнат в наетата от ВВС на САЩ база Лейкънхийт в графство Съфолк.

Източниците определят решението за доставка на общо 54 изтребителя F-35, които ще заменят намиращите се в момента в авиобазата F-15, като „значимо“. F-15 също могат да носят ядрени оръжия, но са по-малко усъвършенствани.

В Конгреса на САЩ е постъпило искане от ВВС за отпускане на 50 млн. долара за изграждане на „гаранционно общежитие“ във военновъздушната база Лейкънхийт. Терминът „гаранционно общежитие“ се използва във военния жаргон на САЩ за обозначаване на съоръжения, свързани с ядрени оръжия, пояснява изданието.

До 2008 г. във военновъздушната база са били съхранявани общо 110 американски ядрени бомби; те са били изнесени, след като заплахата от ядрена война е намаляла, припомня вестникът.

„Потенциалното завръщане на американските ядрени оръжия на британска земя беше определено от експертите като доказателство, че Западът е навлязъл в нова Студена война“, заяви вестникът.

Британската обществена организация „Кампания за ядрено разоръжаване“ (CND) обеща да предприеме действия, за да предотврати връщането на американски ядрени оръжия на територията на Обединеното кралство.

От неправителствената организация предупреждават, че ако тези оръжия се върнат в страната, това „отново ще превърне Обединеното кралство в модерна ядрена база на САЩ“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *