Може ли да ни убие сокът от грейпфрут?

Може ли да ни убие сокът от грейпфрут? - 1

Може ли да ни убие сокът от грейпфрут?

Сокът от грейпфрут, който редица хора консумират със закуската си, е вкусен, здравословен и пълен с витамини и минерали. Ако го смесите обаче с неподходящо лекарство, ефектът може да е фатален, предупреждават експерти в областта на храненето.

Все повече изследвания показват, че две химични съединения, наречени фуранокумарини, които се съдържат в голямо количество в грейпфрута, могат да намалят или да засилят усвояването на някои лекарства.

Двата фуранокумарина, които взаимодействат с лекарствата, не се съдържат само в грейпфрутите, посочва изданието Science Alert. Съединението се съдържа също в помелото и портокалите.

„Сокът позволява на по-голямо количество от лекарството да попадне в кръвта, а това води до повече странични ефекти“, обяснява фармакологът Шиу Хуанг от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, предава vesti.bg.

Лекарят подчертава, че човешкото тяло произвежда ензим, наречен цитохром, съдържащ се в черния дроб и тънките черва. Той помага на организма да разгражда малки чужди молекули като токсини, за да може да ги изхвърли.

Експертът допълва, че цитохромът играе решаваща роля в метаболизирането и усвояването на много медикаменти.

„Фуранокумарините нарушават способността на организма да произвежда или ефективно да използва други ензими. Само една чаша сок от грейпфрут намалява активността на ензимите в черния дроб“, обяснява фармакологът.

По думите му това пречи на способността на организма ви да метаболизира някои лекарства. „В този смисъл лекарството навлиза в кръвта ви и остават в организма ви за по-дълго време“, посочва Хуанг .

Изданието пише, че комбинацията от лекарства и сок от грейпфрут води до ефект на предозиране, дори когато сте приели правилната доза от медикамента.

Видът на лекарствата, които взаимодействат с грейпфрута, е много широк – от такива за холестерол и кръвно налягане, за борба с рака, до лекарства против тревожност и депресия.

„Резултатите от подобна комбинация могат да бъдат доста драматични. Ускорен сърдечен ритъм, разпад на мускулната тъкан, токсичност на костния мозък, задух, стомашно-чревно кървене и бъбречна недостатъчност – това са усложненията на някои от лекарствата, които се влияят от фуранокумарините“, казва експертът.

Тези взаимодействия могат да бъдат фатални, категорични са учените.

При някои лекарства грейпфрутът може да има обратен ефект. В даден момент може да установите, че лекарството ви за алергия не е толкова ефективно, колкото преди.

„Ако приемате важни лекарства, не е необходимо непременно да избягвате грейпфрута, сякаш сте вампир и грейпфрутът е светена вода. Просто се консултирайте с вашия лекар или фармацевт“, съветва Шиу Хуанг.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *