Може ли мързелът да бъде полезен?

Може ли мързелът да бъде полезен? - 1

Може ли мързелът да бъде полезен?

Всички сме изпитвали това познато чувство да ни налегне мързелът и просто искаме да седим и да не правим нищо, въпреки че ни чакат не една и две задачи. В подобни моменти вероятно се чувстваме гузно, че нямаме желание да се помръднем от дивана, но сега имаме научно оправдание, че може да вредим на изпълнението на задълженията си, но пък подпомагаме здравето си, ако си дадем малко отсрочка, пише trafficnews.bg.

Да не правим друго, освен да се наслаждаваме на момента, определено е привилегия, която невинаги успяваме да си подарим в забързаното ежедневие. Когато предпочетем почивката и някое приятно занимание пред отмятането на задачи от дългия списък, това води до отделянето на невротрансмитери като допамин, които ни дават моментално усещане за щастие и удовлетвореност.

С малко мързелуване успяваме да презаредим батериите и да се предпазим от прегаряне. Но както с всичко хубаво, и с правенето на нищо не бива да прекаляваме, защото застоялият начин на живот е всичко друго, но не и полезен за здравословното ни състояние. Доказано е и че прекалено дългото време пред телевизора например увеличава риска от депресия и тревожни състояния.

Важно е обаче да умеем да възприемаме моментите, минутите или часовете, в които не правим нищо продуктивно, за напълно нормална и необходима част от ежедневието си. И да не се чувстваме гузно от тях. Защото разтоварващите дейности, които на пръв поглед изглеждат безполезни, всъщност са много важни за баланса на емоциите и контрола на стреса. А той, както знаем, е основен виновник за редица заболявания, припомня YahooLife.

Когато отделим час на ден, за да гледаме любимия си сериал например, това подобрява нашата креативност. Почивката е свързана с намалено напрежение в мозъка, а това позволява в него да се създават нови връзки. Така ще бъдем по-продуктивни, когато се върнем към ежедневните си задължения. Но за да постигнем този ефект, трябва да умеем да се отдаваме напълно на мързела, което е трудна задача за мнозина.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *