МОРАЛНИТЕ ТЕРЗАНИЯ НА БЪДЕЩИТЕ ЖЕРТВИ НА ХУМАНИЗМА И ТОЛЕРАНТНОСТТА

МОРАЛНИТЕ ТЕРЗАНИЯ НА БЪДЕЩИТЕ ЖЕРТВИ НА ХУМАНИЗМА И ТОЛЕРАНТНОСТТА

В един свой статус Албена Шавел наскоро много точно описа раздвоението си, когато стане дума за т. н. бежанци или мигранти. В думите на г-жа Шавел бяха отбелязани колебанията й дали да приеме като хуманист и със съчувствие събитията с мигрантите като човешка трагедия или да застане от другата страна на барикадата и да заклейми бежанците като обучени терористи, изпратени с мисия да разрушат и съсипят християнския мир.
Не успях да намеря разсъжденията на г-жа Шавел по тая болезнена тема – вероятно е изтрила статуса си от своя профил. Но откакто прочетох думите й, не спирам да мисля върху тая жестока дилема. Дори разказах на свои приятели за какво иде реч, като се опитах да елементаризирам проблема с двете страни на монетата. Чух какви ли не крайни мнения. И само един от събедниците ми ми отговори аргументирно. Човекът ми каза:
1. Въпросът е поставен некоректно. Бежанците или мигрантите заемат чужди територии и налагат своята ценностна система, която е несъвместима с ценностната система на европейците.2. Тези хора идват тук не смирени поради мнимата заплаха за живота им, а с амбицията да наложат своято представа за ред и държавност, без да се съобразяват с изискванията на местните закони.3. Тези хора грубо разрушават съществуващите историкосоциални структури и предизвикват абсурди. Такъв абсурд е, че столичната улица „Цар Самуил“ вече се нарича „Самуил арабски“ и живеещите там български граждани масово напускат квартала си и се заселват в други райони на града.4. Тези хора генерират страх и несигурност и предизвикват въпроса „Защо аз, българският гражданин, трябва да спазвам закона, когато държавата позволява на едни нашественици да показват закона?5. Тези хора принуждават българските граждани, които спазват закона и си плащат данъците да направят рекапитулация на житейския си път и да съжаляват, че са нормални граждани, а не престъпници и убийци.6. Българските граждани, които си плащат данъците, минават на зелено, плащат си здравните осигуровки и социалните такива не искат да заспиват с мисълта, че утре този остатъчен ред и порядък, в който живеят може да рухне и те да се събудят в хаоса и жестокостта на една диващина, сръчно режисирана от някакви „велики“ сили.7. Бежанците или мигрантите бягат поради войната на Сирия с Ислямска държава или са мигранти, които търсят по-добрия живот. Ами, създайте си го тоя по-добър живот, борете се за постигането му, учете и работете в родината си си, бийте джихаджистите в държавите си, а не търсете насилствено социалните си помощи от европейските данъкоплатци!8. Бежанците и мигрантите са децата на бащата САЩ и майката ЕС. Каква вина имаме ние, българите?
Нататък следват още по-мрачни прогнози и разсъждения, които ще ви спестя.Любо КОЛЬОВСКИ
Коллаж: Иво Ангелов – Свободен Човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *