МОСВ: Замърсяването на река Девинска е било моментно

МОСВ: Замърсяването на река Девинска е било моментно

МОСВ: Замърсяването на река Девинска е било моментно

Анализ на водните проби от река Девинска, взети часове след замърсяването на реката на 4 август, показва минимално превишение на допустимите стойности за добро състояние по показатели азот амониев, ортофосфати и общ фосфор. Резултатите са от изследване на водните проби, взети от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, според информация на официалния сайт на Министерството на

околната среда и водите (МОСВ). Водните проби от тръбата на бутилиращото предприятие „Девин“ ЕАД, от която са изтекли отпадните води, отчитат леко повишено рН – 10,28±0,05 при норма от шест до девет, уточняват от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян. Размерът на санкцията, която ще бъде наложена на предприятието за нерегламентираното заустване на отпадни води в реката, ще бъде определен след приключване на образуваното досъдебно производство по случая, уточниха от екоинспекцията пред БТА.

Причината да не се установяват големи превишения в концентрациите на измерените показатели е залповият характер на замърсяването, се посочва в съобщението от пресцентъра на МОСВ. Пробите от заустващата тръба от предприятието за минерална вода са взети един час след получаване на сигнала за измряла риба, а се предполага, че самото замърсяване на р. Девинска е станало няколко часа по-рано.

В момента на пробонабиране замърсяването е било преустановено, а замърсените води на реката, които са причинили измирането на рибата, са отнесени от водното течение, уточняват от МОСВ. Според екоекспертите може да се направи заключение, че въздействието върху рибната фауна е било моментно.

Проследявайки състоянието на реката, експерти на Басейновата дирекция и Регионалната лаборатория отново са взели водни проби на 10 август за изследване относно биологичен елемент за качество – макрозообентос. Извършен е анализ на речните води от три зони – под и над установеното заустване на отпадни води, както и в устието на р. Девинска след Девин. В точката след заустването на тръбата с отпадните води има влошаване на биотичния индекс за макрозообентос, а именно понижаване от отлично към добро състояние, с което категорично се установява въздействие върху водния обект вследствие на нерегламентираното заустване, посочват от пресцентъра.

В РИОСВ е представен график за зарибяване на реката в увредения участък. „Девин“ ЕАД финансира акцията за зарибяване на р. Девинска.

След инцидента с нерегламентираното изтичане на отпадни води, довело до измиране на риба, омбудсманът Диана Ковачева отправи питания и препоръки до РИОСВ – Смолян, настоявайки да се оповести дали има опасност за хората и екосистемата след замърсяването на р. Девинска.

По случая е образувано и досъдебно производство, наблюдавано от прокуратурата в Смолян, по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс, предвиждащ наказание от една до пет години затвор и глоба от 5000 до 30 000 лв.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *