Москва и Вашингтон използват ефективен канал за размяна на затворници

Москва и Вашингтон използват ефективен канал за размяна на затворници

Москва и Вашингтон използват ефективен канал за размяна на затворници

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов снощи заяви, че Москва и Вашингтон използват ефективен канал за размяна на затворници, предаде Ройтерс. Той каза това, визирайки двама американци – репортерът на „Уолстрийт джърнъл“ Евън Гершкович и Пол Уилън, които са в руски затвор.

„Въпросът за размяната на затворници се решава от упълномощени органи, за които президентите се договориха през 2021 г.“, заяви Антонов в своя публикация на официалния си канал в приложението „Телеграм“.

„Специалният канал се оказа ефективен“, добави той, като посочи за пример миналогодишната размяна на руския търговец на оръжие Виктор Бут и руския пилот Константин Ярошенко за американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и бившия американски морски пехотинец Тревър Рийд, съобщава БТА.

В същото време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря по телефона с американския гражданин Пол Уилън, който е задържан в руски затвор, съобщи Си Ен Ен, като се позова на запознат със случая източник, предаде Ройтерс.

Високопоставеният американски дипломат казал на бившия морски пехотинец, който е задържан от 2018 г., да „запази вярата си“ и че „ние правим всичко възможно, за да те върнем у дома възможно най-скоро“, разказва източникът на Си Ен Ен. Това е вторият път, в който Блинкън разговаря с Уилън, който е задържан в Русия вече повече от четири години, добавя източникът.

Разговорът се провежда в момент, когато администрацията на Байдън продължава да се опитва да убеди Русия да приеме сериозното предложение за освобождаването на Уилън, което тя е поставила на масата преди повече от осем месеца. Русия не е отговорила на тези опити по съществен начин, заявиха двама служители на администрацията пред Си Ен Ен.

Липсата на съществен руски отговор – наред с неправомерното задържане на репортера на „Уолстрийт джърнъл“ Евън Гершкович по-рано тази година – е принудила САЩ да продължат да полагат усилия за търсене на друго предложение, което да поставят на масата, обясни един от високопоставените служители на администрацията.

Администрацията на Байдън продължава да търси по целия свят предложения, които биха могли да подтикнат Русия да освободи двамата неправомерно задържани американци, коментира Си Ен Ен. По думите на настоящи и бивши американски служители в момента САЩ нямат задържани високопоставени руски шпиони, което налага необходимостта да се обърнат за помощ към съюзниците си.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *