Москва провежда местни избори в окупираните части на Украйна

Москва провежда местни избори в окупираните части на Украйна

© Reuters

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Назначените от Русия власти започнаха в четвъртък провеждането на регионални избори в части от Украйна, които Русия обяви за свои миналата година, опитвайки се да затвърдят авторитета на Москва в това, което тя нарича „нови територии“ въпреки продължаващия конфликт, предаде „Ройтерс“.Русия не контролира напълно нито една от четирите области, в които се провеждат гласувания – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Заедно с Крим – анексиран от Москва през 2014 г. – те съставляват почти една пета от Украйна.Три четвърти от страните в Общото събрание на ООН осъдиха това, което определиха като „опит за незаконно анексиране“ от страна на Русия на четирите области при гласуване през октомври миналата година.

Украински официални лица казват, че изборите са също незаконниq и показват защо е невъзможно да се проведат мирни преговори с Москва, докато Русия не изтегли всичките си войски от украинска територия.И в четирите области избраните от Москва губернатори, смесица от ветерани проруски политици и други, известни само на местно ниво, се стремят да получат пълен мандат на изборите, които приключват на 10 септември, когато Русия провежда регионални избори.Всички губернатори се кандидатират с одобрението на руския президент Владимир Путин, след като се присъединиха към блока на Кремъл „Единна Русия“ през последните месеци и се сблъскват само с фиктивна опозиция.В пристанищния град Мариупол в Донецка област, който беше превзет от Русия през май 2022 г. след тежка, продължила месеци обсада, „Ройтерс“ видя избирателни служители да поставят временна избирателна кабина в четвъртък в двора на жилищен комплекс.Няколко жители излязоха да гласуват, показвайки наскоро раздадените си руски паспорти на служителите, докато полицаи стояха отстрани.Много хора са избягали от окупираната от Русия територия, която претърпя някои от най-големите щети от конфликта.

Украинският кмет на Мариупол в изгнание Вадим Бойченко заяви пред „Ройтерс“, че хора от града, от който той избяга на 26 февруари 2022 г., два дни след руската инвазия, са му казали, че няма списъци с избиратели и списъци с кандидати.

„Ясно е, че няма доверие от страна на хората към този процес, който трябва да се нарече фалшиви избори“, заяви той в интервю в Киев, добавяйки, че очаква повторение на това, което по думите му се е случило при гласуването за анексиране миналата година.“Те (служители, назначени от Русия) ще се разхождат от апартамент на апартамент, както правеха преди, разговаряйки с хората. Двама войници стоят наблизо, носят картечници и те казват на хората, че трябва да гласуват“, заяви той.“Ройтерс“ не можа веднага да потвърди думите му.Москва очаква голяма победаГласуването започна в четвъртък и в Запорожка област, чийто назначен от Русия губернатор Евгений Балицки проведе разговори с Путин през август, показани по държавната телевизия, в които той каза, че областта ще върне категорично прокремълски вот.“Сигурни сме, че „Единна Русия“ ще получи резултата, който заслужава на изборите“, посочи Балицки, бивш проруски депутат в украинския парламент, чиято област е в челните редици на продължаващата украинска контраофанзива. Около 80% се контролира от Русия. Русия потвърди, че иска само анексираните области в УкрайнаУстановените от Русия власти в четирите области удължиха гласуването с няколко дни, заявявайки, че е необходимо да се намали опасността за избирателите.Данните, публикувани от контролиран от Кремъл социологичен институт в началото на август, показаха, че кандидатите на „Единна Русия“ събират поне 80% от гласовете във всичките четири области. Според независимия руски новинарски сайт iStories само около половината от кандидатите на „Единна Русия“ в Херсонска и Запорожка област са местни, като балансът е съставен от самата Русия.Миналата година Москва заяви, че четирите територии са подали огромно мнозинство гласове в полза на анексирането от Русия на „референдуми“, които Украйна и нейните западни съюзници казаха, че са подправени.

Всичко, което трябва да знаете за:
Войната в Украйна (5355)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *