Москва ще търси сметка на повредилите Паметника на съветската армия в София

Москва ще търси сметка на повредилите Паметника на съветската армия в София

© Юлия Лазарова

Ръководителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Александър Бастрикин възложи образуването на наказателно дело за оскверняване.

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Москва обяви нападателите на Паметника на съветската армия преди ден за престъпници и се закани да им търси сметка.Ръководителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Александър Бастрикин възложи образуването на наказателно дело за оскверняването на Паметника на Съветската армия в София, предаде руската държавна агенция ТАСС, цитирана от БТА.В съобщението се казва, че в столицата на България е извършен вандализъм спрямо Паметника на съветската армия, като група футболни привърженици са нападнали палатковия лагер на защитници на монумента и са увредили гранитна плоча в основата му. Костадинов и фенове на „Левски“ размениха остри думи заради Паметника на съветската армия

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

„Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин възложи на главното следствено управление на ведомството да разследва съвместно с министерството на външните работи на Русия факта на оскверняване на паметника, издигнат в чест на съветските воини освободители в София. В рамките на разследването ще бъдат взети мерки по установяването на самоличността на лицата, отговорни за извършването на това престъпление. За техните действия ще бъде изготвена наказателно-правна оценка“, се казва в съобщението. Какво да правим с Паметника на Съветската армияКъсно вечерта в четвъртък след футболния мач на „Левски“ и „Апоел“, в който българският отбор победи, група младежи надраскаха със спрей и повредиха една от плочите на паметника и нападнаха палатковия лагер на неговите „пазители“. Четирима души са задържани.Предстои паметникът да бъде демонтиран и преместен от центъра на София. Не е известно на какво основание руската държава предприема действия по наказателно преследване на български граждани на българска територия. Паметникът е изграден с решение на българското правителство и с българско финансиране, Русия няма финансово или друго формално участие в този проект, макар че през 2021 г. с нота Русия поиска монументът и прилежащия парцел да й се предоставят за безсрочно и безвъзмездно ползване.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *