Москов в центъра на моделa „КОЙ“ за санаториумите на България. Най-интересният имот, от близо 5 декара, се намира в Поморие

Москов в центъра на моделa „КОЙ“ за санаториумите на България. Най-интересният имот, от близо 5 декара, се намира в Поморие

Сигурен съм, че ще деинсталираме модела „КОЙ” – първо го заявяваме и след това се справяме с него. Това заяви сегашният здравен министър и член на Реформаторския блок д-р Петър Москов на 10 ноември миналата година в сутрешния блок на Нова телевизия. Същият ден, в който VI-22 състав на Софийски градски съд (СГС) взема решение, с което на практика позволява овладяването на ключово заведение в контролирания от Москов здравен сектор – „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД (СРБ-НК). Позволява се и възможността чрез хитър законов маньовър куп имоти на лечебното заведение да стигнат до частни ръце. Не какви да е имоти – а санаториуми, които могат да носят куп пари на частния пазар. И които трябва да се ползват за лечение по клични пътеки, но вместо това се създават условия тези апетитни имоти да станат частен актив и да носят печалби за милиони левове – не обаче на държавата.
На база на решение на СГС здравният министър Петър Москов отменя две заповеди на служебния си предшественик д-р Мирослав Ненков, с които е назначен Съвет на директорите на СРБ-НК и е подписан договор за управление на лечебното заведение. Съвет, който е против санаториумите да излизат от контрола на държавата. Защо моделът „КОЙ“? Защото следваме парите – така, както ни повтаря Брюксел в рамките на мониторинговия ни доклад за борба с корупцията и за реформа на съдебната система.
СРБ-НК е без аналог в българската система на здравеопазването, в състава на което влизат 13 специализирани болници за рехабилитация, разположени на територията на цялата страна в утвърдени балнеолечебни курорти. Използват се природни и лечебни фактори – климат, минерални води, лечебна кал в съчетание с апаратна физиотерапия, кинезетерапия. СБР-НК ЕАД е търговско дружество със 100% държавно участие и принципал – Министерство на здравеопазването. А 13-те държавни санаториума са в забранителния списък за приватизация.По времето на кабинета „Орешарски“, тогавашният здравен министър Таня Андреева започва да прилага хитра схема, с която да заобиколи забранителния приватизационен списък. Решението е просто – имоти, стопанисвани от СРБ-НК – предимно санаториуми, се дават безвъзмездно на съответната община. А след това тя поема грижата – отдаване под наем, публично-частно партньорство и т.н.
Най-интересният имот обаче са близо 5 декарар между петзвездния „Грандхотел Поморие“ и санаториума на Министерството на отбраната, в Поморие. Там се намират калолечебница и находище на кал.
А директор на санаториума в Поморие е г-жа Плумелина Мичева. Точно тя става временно изпълняващ длъжността директор на СРБ-НК, след като Таня Андреева освобождава от длъжност целия директорски борд на лечебното заведение, начело с д-р Ченко Чалъков. Д-р Чалъков управлява СРБ-НК от 2002 до 2009 година, а през септември 2013 година печели конкурс, с който се връща начело на СРБ-НК като изпълнителен директор. И е твърдо против безвъзмездното даряване на имоти на лечебното заведение на общини. Официално той бива освободен от поста си заради „източване на здравната каса” – думи на Андреева пред bTV. Пред Actualno.com д-р Чалъков заяви, че и досега НЗОК не е открила нарушения, извършени от него. На Facebook страницата на д-р Чалъков е публикувано и съобщение за негова жалба заради фалшификация на подписа му заради Централната баня в град Баня.
След като става и.д. на СРБ-НК на 17 юли, 2014 година за срок от 90 дни или до провеждане на конкурс за избор на нов управителен съвет на лечебното заведение, г-жа Плумелина Мичева се кандидатира на конкурс за нов изпълнителен директор на лечебното заведение, който е обявен на 29 август, 2014 година и приключва на 30 септември миналата година. Но отпада още на първия етап – заради липса на образователна квалификация. Причината – Мичева няма образованието, за да стане изпълнителен директор, смята държавата.
В момента, след решение на Петър Москов от 12 декември миналата година, Съветът на директорите на СРБ-НК е в състав Иво Беров, Бисер Бончев и Пенка Белева-Тасева. Г-жа Белева-Тасева обаче заема и длъжността „Ръководител“ на Инспектората на здравното министерство. Този същият орган, който трябва да проверява за нарушения в здравния ни сектор. А Плумелина Мичева е прокурист на СРБ-НК и де факто държи управлението на лечебното заведение в свои ръце.Дали министър Москов е осъзнал какво става? Факт е, че на 13 февруари тази година, почти половин месец след сигнала на д-р Маджаров до Инспектората, министърът е назначил конкурс за възлагане на управлението на СРБ-НК. Сред изискванията за кандидатите четем: „Да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ по медицина, съответно дентална медицина и квалификация по здравен мениджмънт или образователно-квалификационна степен „магистър“ по икономика и управление с призната специалност по медицинска информатика и здравен мениджмънт или по икономика на здравеопазването“. Както вече уточнихме, г-жа Мичева има семестриално завършена магистърска програма по специалност „Маркетинг и управление на туристическия бизнес“ и седеммесечна квалификация по „Икономика на здравеопазването“ от УНСС – достатъчно, за да е работила като директор на санаториума в Поморие. Достатъчно ли ще е това образование да стане изпълнителен директор на СРБ-НК – Actualno.com ще зададе този въпрос на здравния министър Петър Москов, както и един-два други и се надява той да отговори. За да не си останем отново единствено с „КОЙ“?!www.actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *