МУСОЛИНИ НА ТРОМПЕТ

МУСОЛИНИ НА ТРОМПЕТ

Тия дни упорито се ровя из разни сайтове, електронни и книжни книги в опита си да намеря отговор на въпроса какви политически животни са Борисов и шайката му ГЕРБ. Да ви кажа, много трудно е да срещнете аналог на тия създания в историята. Иначе, диктатори, императори, царе, емири и султани – дал Бог. Но попаднах на един забележителен абзац, който много концентрирано обяснява кои сме ние и къде се намираме:
„В скалата на политическите феномени на XX в. авторитарната диктатура е разположена между парламентарната система и фашистката система. Въпреки и произлизащо от авторитет, определението авторитаризъм автоматически изключва демокрацията и означава според проф. Сартори „прекалено голям и свързан със злоупотреби авторитет, авторитет, фактически потискащ, който смазва свободата“. Както понятието тоталитарен, така и понятието авторитарен е използвано от Мусолини, за да маскира същността на режима и да го покрие с латинското му звучене „нравствено влияние“. Но ако понятието се използва след Първата световна война, анализът на родовите му белези, на същността му показва, че авторитарните диктатури са наследници на много по-стари диктатури. Френският принос тук е неоспорим, като се започне от Наполеон и се стигне до Наполеон III. Понятието бонапартизъм е влязло в основата на понятието авторитаризъм и в него се влага смисълът потискане на свободата с различни мерки, но и с маневриране, с отстъпки на опозицията, с компромиси, с използване на обещания за реформи.“
Авторът, май беше проф. М. Семков, много точно е уловил в мрежата си характерологичните черти на един тип много преди въпросния тип да се появи на сцената. Всъщност, типът е реплика на изброените типове и е ученик на един от тях. Типът е продукт на системата на една политическа схема, която имитирайки собственото си саморазрушаване, се възпроизведе в много по-съвършен и функционален тип.
Общото в репродуцирането на тоталитарните системи е, че те освен себе си, възпроизвеждат още насилието, ренесанса на простака и алчния за власт тип, който няма спирачки и не забелязва препятствията пред себе. Той просто ги прегазва и продължава напред. В своето напред. Което е назад за всички останали.
Извинете ме за дългия и досаден статус.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *