Мъж уби 17-годишната майка на детето си в Нова Загора

Мъж уби 17-годишната майка на детето си в Нова Загора

Мъж уби 17-годишната майка на детето си в Нова Загора

17-годишно момиче от Казанлък е убито в Нова Загора в условия на „домашно насилие“ от мъжа, с който е живяла на семейни начала. Двамата имат 10-месечно бебе.

Я.Я. е обвинен за това, че умишлено е умъртвил 17-годишната жена, с която е съжителствал. Престъплението е извършено на 14 август на в град Нова Загора. Окръжната прокуратура Сливен е повдигна обвинение срещу извършителя по новия квалифициран състав – за умишлено убийство, извършено в условията на домашно насилие. Законът предвижда наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

По време на разследването е установено, че убийството е извършено с нож. След като я наръгал във врата, той се обадил на тел. 112. Момичето е откарано в болницата в Сливен с опасност за живота, където вчера е починала. Утре се очаква на обвиняемия да му бъде повдигната постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Родителите на убитото момиче днес разказаха, че върху дъщеря им редовно е упражнявано домашно насилие, а насилникът е употребявал наркотици: „Година и половина е там, само бой и накрая да му взима врата с нож“; „Всеки ден е в тормоз. С кабел я е бил, от главата до петите. Вторият път я би с маша, на гърба. Отидох и я взех, но той каза, че се извинява, а сега я уби.“

Роднините на жертвата и пастор Димитър от квартал „Кармен“ в Казанлък коментираха, че има вероятност той да претендира за психическа невменяемост:

„Имал жълт картон, 6 месеца ще стои и ще излезе. Искаме справедливост, да изгние в затвора доживот.“

Миналата седмица премиерът Николай Денков определи вълната от сигнали за домашно насилие като „скрита епидемия от години“. Над 15 мерки за справяне с агресията и насилието в компетенциите на изпълнителната власт бяха набелязани от четири министерства по поръчение на премиера Николай Денков. След месец ще бъде обобщено колко от тях са започнали да действат. Те касаят както възпитанието и превенцията на насилието от ранна детска възраст, така и изграждане на единен стандарт за реакция на институциите при случаи на насилие.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *