Мързеливи ГЕРБери в Поморие си приписват чужд труд. Община Поморие подкрепя пиар-инициативата

Мързеливи ГЕРБери в Поморие си приписват чужд труд. Община Поморие подкрепя пиар-инициативата

На сайта на Община Поморие е публикувана следната информация, която, между другото, пак е стъкмена от редовете на чужд труд:

Лазаруването в Еркеч е на път да стане национално съкровищеОбичаят „Лазаруване в Еркеч” може да бъде включен в националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2014 г. Кандидатурата на НЧ „Светлина-1939” гр. Поморие вече е подадена в Областна администрация Бургас. Носители на традиционната дейност са Женска фолклорна група „Еркечанка” при Пенсионерски клуб с. Козичино, с ръководител Мариана Вощева и Група за автентичен фолклор „Здравец”, при Клуб на пенсионера „Св.Георги” гр. Поморие, с ръководител Василка Стойкова.
Основната цел на проекта е съхранението, опазването и популяризирането на фолклорния пролетен празник „Лазари”, провеждащ се ежегодно в село Козичино. Представянето на лазаруването да не бъде само на локално и регионално ниво, но и на национално, и международно равнище. Идеята е да се превърне в постоянен процес за популяризиране на наследеното, чрез приемственост между различни поколения. Обичаят „Лазари” да бъде признат за живо човешко съкровище под закрилата на ЮНЕСКО и носителите му да се превърнат в реални посланици на националната ни култура в Европа и света.
Кандидатурата „Лазаруване в Еркеч” е подкрепена от Община Поморие. Финансирането ще се осигури от държавната субсидия за НЧ ”Светлина 1939” за бюджетната година, от общинската субсидия за подпомагане дейността на читалището и от собствените приходи, акумулирани от дейността през годината.В тази информация услужливо е пропуснато, че през 2010 г. проектът „Еркечкото лазаруване – живата традиция“ е получил грамота от Министерството на културата и „Еркечкото лазаруване – живата традиция“ е вече включено в националната система „Живи човешки съкровища“.
Ето какво публикува в групата „Еркеч – Село, запазило традициите си през годините!“ Вълка Янкова, секретар на читалището в село Еркеч“ Публикуваме без редакторска намеса:Опровержение:Настоятелството на НЧ“Просвета-1906г“с.Козичино и Групата за автентичен фолклор към читалището в с.Козичино изказ-ват възмущението си от наглата постъпка на НЧ“Светлина-1939″ гр.Поморие които откраднаха проекта на НЧ“Просвета-1906″ с.Козичино за „Еркечкото лазаруване“ с който читалището в с.Козичино кандидатства два пъти към МК по Националната Програма „Живи човешки съкровища“ под закрилата на ЮНЕСКО с които проекти сме получили Грамоти от МК ние сме влезли в тази система и намаме нужда от някой друг който да ни представлява и да си преписва дивиденти относно Еркечкия фолклор.Изразяваме пълно несъгласие относно представянето на „Еркечкия фолклор“ и неговото съхраняване да бъде в ръцете на хора които нямат заслуги за това.Ако някой иска да помогне тези тадиции, този фолклор да бъде съхранен и запазен не само на национално ниво а и на международно такова моля помогнете ,но не чрез измами ,не чрез изместване на оригинала и истинските вносители и изпълнители.Еркечкия фолклор е на Еркечлии Човек трябва да няма достойнство и да не уважава себе си за да постъпва подло и нечестно спрямо труда на други хора.Топлата вода отдавна е открита, дами и господа, мързеливци! Не заблуждавайте хората, че сте много „работни“, „идейни“ и „дейни“. Това, че преписвате наготово, кара ли ви да се чувствате по-умни, можещи и по-значими?! Засрамете се!
А Община Поморие, вместо да подкрепя преписвачеството, да оправи пътя до село Еркеч, а не само да ходи на печени агнета там!Тема с продължение…ЗАД КУЛИСИТЕ.coм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *